Какво представлява инфарктът

Инфаркт на миокарда, също наричан и сърдечен удар, представлява некроза на миокарда – сърдечния мускул.

Артериите доставят богата на кислород кръв, така че сърдечния мускул да се свие и да изтласка кръвта към останалата част на тялото.

Когато притокът на кръв не е достатъчен сърдечният мускул започва да страда от недостига на кислород. А когато кръвният поток бъде напълно блокиран поради съсирване на кръвта, тогава сърдечният мускул започва да некрозира.

Какви са симптомите при инфаркт

Ако смятате, че имате следните симптоми на инфаркт на миокарда, незабавно потърсете спешна медицинска помощ и се обадете на 112:

 • Болка в гърдите, придружена с недостиг на въздух;
 • Силно изпотяване;
 • Гадене.

Болката в гръдния кош се усеща като стягане, тежест или натиск.

За съжаление при повечето хора обаче не се проявяват тези класически симптоми на инфаркт на миокарда. Други възможни симптоми на сърдечен удар могат да бъдат:

 • Лошо храносмилане;
 • Болка в челюстта;
 • Болки и изтръпване в раменете или ръцете;
 • Недостиг на въздух;
 • Гадене или повръщане;

Този списък със симптом на сърдечен удар не е пълен, тъй като много пъти инфарктът на миокарда настъпва без почти никакви или минимални симптоми.

При жените и възрастните хора симптомите могат да бъдат и толкова неясни, че лесно биват пропускани. Единственото оплакване може да бъде прекомерна мускулна слабост или отпадналост.

Болката обикновено започва в посока от гърдите към шията, челюстта, рамото или гърба и е придружена с недостиг на въздух, гадене и потене.

Какви са причините

Инфарктът на миокарда, познат още като сърдечен удар, е сериозно заболяване, което може да има тежки последици за здравето и дори да бъде фатално.

Вече споменахме, че хипертонията и високият холестерол са две от основните причини за развитието на атеросклероза и, оттам, за инфаркта. Неконтролираната хипертония може да налага допълнителен стрес върху сърдечния мускул, като го изложи на по-голям риск от повреди.

По същество, инфарктът на миокарда представлява критичен момент в този процес на увреда на сърцето и нарушаване на нормалния кръвен поток.

За да разберем по-детайлно какво се случва по време на инфаркт на миокарда, нека да разгледаме стъпките на процеса:

 1. Атеросклероза: Неконтролираният холестерол и високото кръвно налягане са фактори, които насърчават натрупването на атеросклеротичен плак в коронарните артерии. Тези плакове са формирани от холестерол, кръвни клетки и други вещества.

 2. Стесняване на артерията: С времето, атеросклеротичният плак се увеличава и стеснява вътрешния диаметър на коронарната артерия. Това прави трудност за кръвта да достигне до сърцето, което може да доведе до симптоми като болка в гърдите при физическо натоварване или стрес.

 3. Образуване на тромб: Стесняването на артерията може да доведе до нарушаване на повърхността на плака, което може да активира кръвния сгъстяване и образуването на тромб. Този тромб може да блокира артерията напълно или частично.

 4. Ишемия: Когато артерията е блокирана от тромба, кръвният поток към част от сърцето се прекъсва. Този регион започва да страда от недостиг на кислород и хранителни вещества, което създава условия за тъканева известняване, известно като ишемия.

 5. Некроза на сърцето: Ако кръвният поток не се възстанови бързо, тъканите на сърцето започват да умират поради липса на кислород и хранителни вещества. Този процес се нарича некроза на сърцето и е характерен за инфаркта на миокарда.

 6. Симптоми и лечение: Инфарктът на миокарда се проявява чрез симптоми като болка в гърдите, задух, смущения в ритъма на сърцето и дори загуба на съзнание. Спешната медицинска помощ е от съществено значение, и лечението може да включва разреждане на кръвта, стентиране на артерията или дори коронарнобайпасна операция.

 7. Последици и рехабилитация: След инфарктът, пациентите често се нуждаят от физическа рехабилитация, лекарства и промени в начина на живот. Това включва регулярен физически тренинг, диета с ниско съдържание на холестерол и наблюдение от кардиолог.

Лечение на сърдечен удар

Ако отелектрокардиограмата се установи инфаркт на миокарда, целта на лечението е да се отвори блокираната артерия възможно най-скоро и да се възстанови кръвоснабдяването на сърдечния мускул.

Ако сте у дома и забележите, че имате симптоми на инфаркт на миокарда, първото, което трябва да направите след като най-напред сте повикали спешна медицинска помощ, е да изпиете един аспирин, който ще разреди малко кръвта и така ще се предотврати по-нататъшно запушване на артерията.

Второто, което трябва да направите, е да останете в състояние на пълен покой, тъй като когато част от сърцето не функционира, тялото не е достатъчно добре кръвоснабдено. При полагане на физически усилия е възможно увреждане и на други органи и допълнителни усложнения.

Повечето болници са създали организация, която позволява при съмнение за инфаркт електрокардиограмата да бъде направена 10 минути след пристигането на пациента в реанимация.

След това започва прилагането на медикаменти с помощта на които се прави опит да се възстанови кръвния поток към сърдечния мускул.  Вкарва се интравенозно нитроглицерин, който разширява кръвоносните съдове. Хепарин или еноксапарин се използва за разреждане на кръвта. Ако болките са прекалено силни може да прибегне и до морфин. Антитромбоците като клопидогрел или прасугрел също се препоръчват.

Инвазивното лечение на инфаркт на миокарда се състои в извършването на коронарна ангиография и едновременно с нея се извършва и коронарна ангиопластика – поставяне на стент в зоната на блокирането на артерията.

Като при ангиографията след поставянето на местна упойка се въвежда катетър с рентгенов накрайник в бедрената артерия или в бранхиалната артерия в лакътя се установява мястото на запушването на артерията.

При коронарната ангиопластика, която се извършва едновременно с ангиографията на катетъра се поставя накрайник, който изсмуква веществата, обикновено холестерол, които са запушили коронарната артерия.

След приключване на тази процедура с друг накрайник прилага налягане в артерията. Тя бива разширена и се поставя стент на мястото на блокирането, за да се избегне в бъдеще образуването на тромб отново на същото място.

Предупреждението и подходящото лечение са от съществено значение за намаляване на риска от инфаркт и запазване на здравето на сърцето.

Здравословният начин на живот, редовните медицински прегледи и съобразените с лекарски препоръки изменения в хранителните и физическите навици могат да помогнат да се предотврати този опасен събитие.

Инфарктът на миокарда служи като напомнител за важността на грижите за сърцето и необходимостта от предпазливост, за да се запази здравето и качеството на живот.