Какво е дентален абсцес

Дентален абсцес представлява инфекция на устната кухина, лицето, челюстта или гърлото, която започва от възпаление на зъба, венеца или от кариес.

Въпреки че тези инфекции могат да бъдат причинени и от нелекувани заболявания на зъбите, също така е възможно да са в резултат и на съпътстващи заболявания например автоимунни такива (Синдром на Сьонгрен и други подобни състояния) или болести и състояния, които водят до отслабване на имунната система като диабет и в периода след лъчева и химиотерапия. Денталните абсцеси могат да се появят и от съвсем незначителни травми на устната кухина.

Бактериите, които обитават пространството вътре в кариеса могат да се разпространят и да обхванат и венците, бузите, гърлото, зоната под езика или дори и челюстта. Денталният абсцес може да предизвика силна болка при възпалението на засегнатите тъкани или поради увеличеното налягане в резултат на подуването.

Абсцес на венците се развива при инфекция или травма на повърхностната тъкан на венеца. Пародонталните абсцеси в повечето случаи се причиняват от разпространението на възпалението в по-дълбоките зони на венеца.

В редки случаи денталният абсцес може да прогресира до толкова, че да създаде опасност от блокиране на дихателните пътища, което да причини и затруднено дишане.

Какви са симптомите при дентален абсцес

Симптомите на дентален абсцес обикновено са болка, подуване и зачервяване на устата и лицето. С прогресирането на инфекцията е възможно да получите гадене, повръщане, повишена телесна температура и втрисане.

Признаците на дентален абсцес обикновено са, но не се ограничават до кариес, възпаление на венците, подуване на устата, болезненост при допир, формиране на гнойна торбичка, а понякога затруднения или болки при пълно отваряне на устата или при преглъщане. Повишена чувствителност на засегнатата зона при палпация – опипване.

Какви са причините

причината за денталния абсцес често се корени в наличието на зъбен кариес. Зъбният кариес е заболяване, което засяга зъбната емайлова повърхност и постепенно разрушава тъканта на зъба.

Когато кариесът остане без лечение, той продължава да се развива и да напредва към по-дълбоките слоеве на зъба, достигайки до зъбната пулпа, където се намират кръвоносните съдове и нервите на зъба.

Когато инфекцията от кариеса достигне зъбната пулпа, тя може лесно да се разпространи в меките тъкани и костите около зъба. Това създава идеални условия за развитието на дентален абсцес.

Инфекцията прониква в тъканите и предизвиква възпалителен процес, който се характеризира със следните симптоми: болка, оток, чувствителност, червен покрив на зъба и обикновено влошаване на общото здравословно състояние на пациента.

Важно е да се отбележи, че кариесът може да се развие и напредне без явни симптоми, особено в началните стадии. Това означава, че пациентите не винаги осъзнават проблема навреме и се консултират със зъболекар.

Този забавен процес на диагностициране и лечение може да допринесе за развитието на дентални абсцеси и усложненията, свързани с тях.

Освен зъбния кариес, има и други фактори, които могат да предразположат човека към дентални абсцеси. Някои от тези фактори включват:

  1. Намаляване на имунната система: Слабата имунна система може да направи организма по-уязвим към инфекции, включително тези, които засягат зъбите и устната кухина.

  2. Травми и наранявания: Удари в областта на устата или зъбите могат да повредят тъканите и да създадат възможност за инфекция.

  3. Неадекватна устна хигиена: Неизползването на правилни методи за почистване на зъбите и устната кухина, както и неправилното използване на зъбни нишки и междудентални четки, може да допринесе за развитието на кариес и дентални абсцеси.

  4. Хранителни навици: Консумацията на храни и напитки с високо съдържание на захари и киселини може да насърчи развитието на кариес и инфекции в устната кухина.

  5. Генетични фактори: Някои хора имат по-голяма предразположеност към зъбни проблеми и инфекции поради генетични фактори.

Лечение на дентален абсцес

При кариес и зъбобол могат да се приемат нестероидни противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен или напроксен за облекчаване на болката и възпалението. Тези лекарствени средства обаче няма да излекуват инфекцията, а само ще облекчат временно състоянието.

При руптура – разкъсване на абсцеса, честите изплаквания на устата с топла вода ще почистят зоната около абсцеса и ще ускорят оттичането на съдържанието му. Но дори и абсцеса да се спука е необходимо да се направи преглед от зъболекар.

Ако абсцесът няма руптура зъболекарят може да назначи лечение с антибиотици, за да бъде излекувана инфекция. Но в мнозинството от случаи спукването на денталния абсцес е единственият начин за напълно излекуване на инфекцията.

При дентален абсцес зъболекарите предписват болкоуспокояващи и по преценка на стоматолога антибиотици за борба с инфекцията.

Когато денталният абсцес е обхванал и зоната под зъбния корен или шията, може да се наложи и хирургична интервенция, при която  да бъде дрениран под упойка денталния абсцес.

Сокът от суров е много полезен при дентален абсцес и може напълно да излекува инфекцията. За това вземете една скилидка суров чесън и я стиснете така че да изцедите сок от нея и нанесете сока в зоната на денталния абсцес в устата.

Как да се предпазим от дентален абсцес

Превенцията е стандартна, както за всички други заболявания на зъбите редовно изчеткване на зъбите с четка и паста за зъби като най-подходящи са пастите, съдържащи сода. Поне веднъж дневно зъбите трябва да се почистват и с конец за зъби.