След настъпването на ерата на антибиотиците белодробното възпаление престана да бъде фатално за децата заболяване. Въпреки това към пневмониите е необходимо да се отнасяме сериозно.

На какви симптоми да обърнем внимание, как следва да се лекува и какво в никакъв случай не трябва да се прави?

В разгара на заболеваемостта от грип дори безобидната простуда може да доведе до развитие на пневмония. Следва особено внимателно да се следи за симптомите на болестта, тъй като възпалението на белите дробове е едно от най-честите усложнения след прекарана вирусна инфекция.

Как не трябва да се лекува пневмония при деца

Как да действаме, ако диагнозата е вече поставена

Въпреки всички достижения на съвременната медицина, дори и баналното възпаление на белите дробове се превръща в проблем. Така по данни на СЗО пневмонията отнема живота на 1,1 млн. деца всяка година.

Толкова много жертви, взети заедно не дават малария, морбили и ХИВ/СПИН. Това са приблизително 17,5 млн. от всички случаи на смъртност на възраст до 5 години в света.

Разбираемо е, че от белодробно възпаление най-много страдат деца от развиващите се държави, например, в Южна Азия или в Централна Африка. Това обаче не означава, че родителите в развитите страни, на които се пада около 2% от смъртността, могат да се отпуснат.

Своевременното откриване и правилното лечение на пневмония, особено при децата – всичко това е актуално и за нашата страна.

Самият термин е събирателен, под пневмония се разбира достатъчно голяма група заболявания, но общото при тях е едно – увреждане на алвеолите, миниатюрни единици в белите дробове, с образуване на секрети в тях.

Впоследствие дихателни нарушения от една или друга степен на тежест, а също и генерализирана реакция на организма под формата на интоксикационен синдром.

Възпаление на белите дробове могат да предизвикат вируси и бактерии, гъбички, дори химически агенти.

В повечето случаи обаче причина за пневмонии при децата са пневмококи, бактерии от групата на стрептококите, на второ място – хемофилната от тип Б, това също е бактерия.

При най-малките – от 4 месеца до 5 години, провокатори са най-често вируси, например, респираторно-синцитиален вирус.

Пневмонията обаче не е инфекция, по-точно съвсем не е инфекция, в Международната класификация на болестите е включена в класа болести на дихателната система.

С белодробно възпаление не може да се заразим, но съответната бактерия или вирус може да стигне до белите дробове, и да се развие обширно възпаление.

Някои деца по-често боледуват от пневмония, основно това е свързано с определени рискови фактори, увеличаващи вероятността от развитие на патологичен процес непосредствено в белите дробове:

  • Хронични инфекциозни огнища в дихателните пътища;
  • Пребиваване в райони със замърсяване на въздуха, особена роля имат фините прахови частици;
  • Придобити сърдечни пороци;
  • Имунен дефицит;
  • Тютюнопушене – както активно, така и пасивно.

Да се заподозре възпаление на белите дробове при малки деца не е толкова просто, специфична симптоматика, характерна само за пневмония, няма.

Малкият пациент може да се оплаква от кашлица, която първоначално може да е суха, и едва по-късно става влажна, с обилни храчки, главоболие, слабост.

По какво се разпознава пневмонията при деца

В домашни условия при подозрение за пневмония при малки деца може да се пресметне честотата на дишане, при възпаление на белите дробове се увеличава, тъй като дишането става по-трудно. СЗО препоръчват да се ориентираме по следните стойности:

  • До 2 месеца – от 60 дихателни движения в минута и повече;
  • От 2 до 11 месеца – от 50 дихателни движения в минута и повече;
  • От 12 месеца до 5 години – от 40 дихателни движения в минута и нагоре.

Други методи за диагностика в домашни условия за съжаление са недостъпни.

Пневмонията често възниква като усложнение на остра вирусна инфекция, може да се разпознае по втората вълна на треската.

На фона на хрема или болки в гърлото температурата, след като се е приближила към нормата, започва отново да се повишава, като преминава прага от 38 и дори 39 градуса.

Всяко подозрение за пневмония е повод да се обърнем към педиатъра на детето, сами не можем да потвърдим диагнозата. Самолечението е опасно, не може да се лекува със средства от домашната аптечка.

Основата на лечение на бактериалните пневмонии са антибиотиците. Дозите се определят от педиатъра на детето, както и дозата на 8 или на 12 часа.

С профилактична цел не се прилагат антибиотици, особено в детска възраст, тъй като има опасност от развитие на резистентност.