Не всички навици, които се отнасят към полезните, се отразяват еднакво благоприятно върху всички органи и системи на организма. Така, например, полезните съвети за подобряване на храносмилането могат да се отразят неблагоприятно на състоянието на зъбите.

Също така не са полезни всеобщо известните съвети по грижа за зъбите, ако се изпълняват без предварителна консултация с лекар.

Разбира се, не е нужно да преустановяваме полезните навици, но можем да ги коригираме, за да не навредим на здравето на устната кухина.

Как да го направим

Не на избелващите пасти за зъби

Рекламите на избелващите пасти за зъби ни обещават белоснежна усмивка след няколко използвания. Звучи примамливо, но производителите изпускат важна информация, не трябва да се използват избелващи средства всеки ден.

В някои от тях се съдържа водороден пероксид, който е разрушителен за дентина, твърдата тъкан на зъба, покрита с емайл.

Не е нужно да се отказваме от избелващите средства. Най-важното е да ги използваме правилно, например, да ги редуваме с укрепваща емайла и зъбите паста – веднъж седмично избелваща паста или прах, а в останалите дни паста с флуор или с калций. Така ще успеем да запазим зъбите си здрави и същевременно да поддържаме тяхната белота.

Не на клечките за зъби

Какво пък не е наред с клечките за зъби? Напротив, те помагат за изчистване на устата от остатъците от храната, тоест предотвратяват натрупването на бактерии и развитие на кариес.

Силното натискане при почистване може да навреди на зъбите. Например, увреждане на тъканта около зъба или отчупване на парченца емайл на слабо място. Впоследствие се възпалява и венеца или се образуват микропукнатини, в които попадат бактерии и се появява кариес.

Не е препоръчително използването на клечки за зъби, защото остатъците от храна могат да се натикат още по-дълбоко. Тогава вече няма да е възможно да се извадят, и остатъците от храна ще станат отлична среда за развитие на бактерии и поява на кариес.

Затова е най-добре да си плакнем устатата след хранене, това ще спомогне да се избавим от нея.

Ако изплакването не помага, това означава, че трябва да се обърнем към зъболекар. Възможно е да има стара пломба, която се е пропукала, и е по-добре да бъде заменена с нова.

Внимателно с ядки и семена

Тези храни помагат за нормализиране на кръвното, понижават нивото на стрес и повишават имунитета, заради съдържащите се в тях магнезий, калий и цинк. Могат да бъдат изброени още много полезни свойства на ядките и семената, но имат и отрицателни, при често похапване изтриват емайла, който предпазва вътрешните тъкани на зъба от бактерии.

Изтъняването на емайла води до кариес, възпаление на венците и нарушение на темпоромандибуларната става. Последното е опасно, защото може да доведе до главоболие  болки в гърба.

Препоръката е да не се отказваме от полезните ядки, а да следим за състоянието на зъбите. Например, използвайте паста с флуор и калций, за да укрепим емайла.

Също следва да се посъветваме със своя лекар, да добавим в менюто витамин D и E. Тези витамини подхранват повърхността на зъбите и понижават тяхната чувствителност.

Неправилно използване на вода за уста

Убедили са ни, че средствата за вода за уста унищожават всички бактерии и връщат свежестта на дишането. Но не са ни предупредили, че полезните бактерии, които предпазват зъбите ни от микроби, също страдат.

Освен това водата за уста намалява действието на активните вещества, съдържащи се в пастите за зъби – калций, флуор и екстракт от билки.

По-добре да използваме иригатор – това е прибор за отстраняване на плака и храна между зъбите. Водната струя отмива остатъците от храна и масажира венците, като така се предотвратява пародонтит.

Ако решим да използваме вода за уста, то следва да четем съдържание, по-добре да избираме без спирт в състава.

Без чести междинни хранения

По-добре е храненията да са няколко етапа, така препоръчват диетолозите. Тази идея не се подкрепя обаче от зъболекарите. При хранене по малко не се образува достатъчно слюнка, която отмива остатъците от храната.

Не е нужно да се ограничаваме в междинните хранения – можем да се храним с храни с ниско съдържание на захар – целина или ябълки.

Не на твърдите или меките четки

Първият вариант е опасен, защото е възможно да се увредят венците, а меките четки не са подходящи при образуване на повече зъбна плака.