Какво е инсулт

Инсултът е обикновено внезапна промяна на мозъчната функция, поради увреждането или смъртта на мозъчните клетки. Това внезапно изменение води до промяна и в обичайните функции на цялото тяло. Например, засегнатият от инсулт може да не е в състояние да говори или да премести ръката и крака си.

В повече случаи мозъчният удар е исхемичен, тоест е резултат от намаляване или спиране на кръвоснабдяването към част от мозъчната тъкан в резултат на пълно или частично запушване на мозъчна артерии.

Понякога инсултът е и хеморагичен – проявява при разкъсване на кръвоносен съд в мозъка и последващ кръвоизлив.

Инсултът е спешно медицинско състояние и затова, ако имате съмнения не чакайте и не се колебайте, а веднага потърсете спешна медицинска помощ.

Когато кръвоснабдяването на част от мозъчните клетки е значително намалено или е прекъснато за повече от няколко часа, мозъчните неврони започват да умират.

Какви са симптомите на инсулт

Симптомите на инсулт зависят от това коя част от мозъка е повредения кръвоносен съд и колко от мозъчната тъкан е засегната.

 • Симптомите обикновено се появяват внезапно. Възможно е това да бъде от няколко минути до 1 час след кръвоизлива или запушването на кръвоносния съд.
 • Симптомите могат да се появят и да изчезнат или състоянието на поразения от инсулт да се влоши след няколко часа.
 • Ако симптомите не изчезнат напълно за кратко време –за по-малко от 24 часа, това състояние се означава като преходна исхемична атака.
 • 1/3 от всички инсулти се случват по време на сън и затова хората забелязват симптомите, когато се събудят. Това затруднява пълното излекуване от инсулта, защото вече е минало време, в което част от мозъка е останал без кръвоснабдяване или с намалено кръвоснабдяване.

Най-честите симптоми на инсулт са:

 • Усещане за слабост в ръката или крака или и на двата крайника от едната страна. Това може да варира от пълна парализа до много лека слабост
 • Усещане за слабост в мускулите на лицето. Едната част на лицето може да се отпусне и така лицето на поразения от инсулт да изглежда изкривено. Говорът може да е неясен, тъй като човек не може да контролира движенията на устните или езика си.
 • При говорене думите да се изговарят ясно, но речта да не е свързана.
 • Дезориентация и затруднения при поддържане на равновесие на тялото.
 • Замайване или затруднено преглъщане;
 • Проблеми със зрението - поразеният от инсулт може да започне да вижда двойно или напълно да загуби периферното си зрение.
 • Внезапно изключително силно главоболие;
 • Загуба на съзнание – засегнатият от инсулт може да изпадне в безсъзнание и впоследствие в кома.

Лечение на инсулт

Инсултът е състояние, което изисква незабавна спешна медицинска помощ и понякога дори и секундите могат да се окажат решаващи. Мозъчните клетки започват в рамките на около 4 минути след началото на инсулта. Ако имате съмнения за инсулт, незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

 1. Не чакайте, за да видите дали симптомите няма да изчезнат: Инсултът не е нещо, което се разрешава само от себе си. Симптомите могат да се засилят и да станат още по-лоши, ако не се предприеме незабавно лечение.
 2. Не се обаждайте на личния си лекар: Инсултът изисква спешно лечение в болница. Личният ви лекар няма да бъде в състояние да ви помогне достатъчно бързо.
 3. Не приемайте аспирин: Възможно е лекарите да ви предоставят аспирин след пристигането в болницата, ако смятат, че това е подходящо за вас. Все пак, не бива да приемате аспирин сами, тъй като това може да засегне лечението, което ще ви бъде предоставено в болницата.
 4. Не шофирайте сами: Инсултът може да наруши координацията и възприятието ви, което го прави изключително опасно състояние за шофиране. Никога не се опитвайте да шофирате, а вместо това изчакайте идването на спешната помощ.
 5. Свържете се със спешния номер 112: Незабавно се обадете на спешния номер и предоставете всички необходими данни и информация, за да помогнете на спасителите да ви достигнат възможно най-бързо.
 6. След като сте получили спешната медицинска помощ и сте били хоспитализирани, следва да се предприемат допълнителни стъпки за лечение и рехабилитация:
 7. Екип от специалисти: Инсултът изисква множество специалисти, включително невролози, физиотерапевти и рехабилитатори, които ще работят с вас, за да ви помогнат да възстановите функциите си.
 8. Физическа рехабилитация: Физиотерапията и окупационната терапия са честа част от лечението след инсулт. Те помагат за възстановяване на моториката и независимостта ви.
 9. Речна и езикова терапия: За тези, чиято реч и език са засегнати от инсулта, специалистите по реч и език могат да предоставят необходимата терапия и обучение.
 10. Медикаментозно лечение: В зависимост от типа и причината за инсулта, ви може да бъде предписано медикаментозно лечение за контролиране на кръвното налягане, намаляване на риска от бъдещи инсулти и др.
 11. Промени в начина на живот: Лекарят ви може да ви насърчи да направите промени в начина си на живот, като например промени в храненето, увеличаване на физическата активност и прекратяване на навиците като пушенето и консумацията на алкохол.
 12. Психологична подкрепа: Инсултът може да бъде физически и емоционално изтощителен за пациента и техните близки. Психологическата подкрепа и съдействие с психолог или психиатър могат да бъдат от съществено значение за възстановяването и адаптацията след инсулт.
 13. Подкрепа на близките: Инсултът засяга и близките на пациента. Подкрепата и разбирането на семейството и приятели може да бъде от голямо значение за психичното и физическото възстановяване.

Инсултът е сериозно заболяване, но с подходяща и навременна медицинска грижа, физическа рехабилитация и подкрепа от близките, много пациенти постигат значително подобрение и възстановяване на качеството си на живот. Важно е да следвате съветите и предписанията на вашия лекар и да работите активно за възстановяване след инсулт.

Как да се предпазим от инсулт

Инсултът може да бъде предотвратен! Най-важното, което трябва да направите, е редовно да измервате кръвното си налягане и ако то е високо да го лекувате.

 • Поискайте личният лекар също да наблюдава нивото на кръвното ви налягане. Дори и умерено високото кръвно налягане в продължение на години може да стане причина за инсулт.
 • Лекувайте високия холестерол с подходяща диета съчетана с физически упражнения и можете да приемате и лекарства против висок холестерол. Високите нива на „лош“ холестерол в кръвта, известен като липопротеин с ниска плътност, увеличават риска от инсулт, тъй като създават предпоставки за стесняване на лумена на артериите.
 • При хора с неправилен сърдечен ритъм като атриалнафибрилация, приемането на медикаменти, разреждащи кръвта като варфарин, е доказано, че намаляват риска от мозъчен удар.
 • Не е доказано, че при здрави хора приемът на аспирин води до понижаване на риска от инсулт. Препоръчва се прием на аспирин за предотвратяване на инсулт, само ако това е предписано от лекар.
 • Нивото на кръвната захар трябва да се наблюдава и контролира при диабет.
 • Спрете цигарите и никога повече не пушете;
 • Ако имате мозъчни аневризми, ги лекувайте навреме. Медицината е напреднала и те могат да бъдат отстранени и с инвазивна процедура, без да се налага да се отваря черепа. Затова нямате причина да отлагате.