Учени от Университета на щата Охайо твърдят, че дори и при пълно премахване на окосмяването в областта на слабините не увеличава риска от заразяване с инфекции, предаващи се по полов път.

Обезкосмяването в интимната област не повишава риска от инфекции 

През 2016 г. от Калифорнийския университет в Сан Франсиско публикуваха резултати от изследване, посветено на интимни прически.

Тогава изследователите заявиха, че колкото по-често жената се обезкосмява в интимната област, толкова по-големи са шансовете ѝ да се зарази със сифилис, херпес и ХИВ.

Публикацията бе посрещната с въодушевление от феминистките и се превърна в част от агитацията за връщането към времената, когато бръсненето в интимната област не е било на мода.

Учените от Охайо се усъмнили в чистотата на експеримента, предполагайки, че проблемът не е в честотата на бръснене на интимната област, а в това колко често и с колко партньори жената прави любов.

Възможно е, дори тези дами, които имат повече различни полови контакти, просто по-често да депилират тази област.

В изследването взели участие 214 студентки, които в продължение на няколко месеца отчитали пред учените всички подробности относно своята грижа за окосмяването в интимната област, а също редовно си правели изследвания за венерически болести.

Около 10% от участниците били с положителни резултати от изследванията, тоест и при тях била открита инфекция, но грижата за окосмяването в интимната област, или отказът от него, нямал никакво отношение към това.

Риск от заразяване с венерическа болест

И учените не успяват да открият никаква връзка между рисковете от заразяване с венерическа болест и това с каква честота жените подстригват или си бръснат космите в интимната област.

Затова изследователите смятат, че няма такава връзка, и за тази част от тялото жената може да се грижи така, както пожелае.

Но инструментите за оформяне на интимна прическа следва да се използват с повишено внимание, за да се предотвратят порязвания на кожата. Ако това се случи има опасност да се създават условия за развитие на обикновена бактериална инфекция, която няма нищо общо с венерическите болести.