Вие сте отчаяни и отказвате да отслабвате, защото след всяка диета, често изискваща крайни ограничения, прогонените килограми се връщат обратно с пълна сила, че и отгоре?

Защо се случва така?

Защо се получава това връщане на килограми?

Твърде много хора, които са на диета, са се сблъсквали със същия проблем. В действителност, това е закономерен резултат от неразумното отслабване. Той дори има добре познато име - йо-йо ефект.

А какво е йо-йо – това е популярната детска играчка, състояща се от два свързани помежду си диска и прикрепено между тях въженце или връвчица. Ако хвърлите йо-йо -то, държейки края на връвта в ръцете си, играчката ще се върне обратно към вас. И този трик може да се повтаря нееднократно.

Същото е и с наднорменото тегло. Докато следвате строга диета, изчезват излишните килограми. Но само да се "отпуснете" и върнете към предишния си ритъм на живот, килограмите доста бързо се връщат обратно. И даже нерядко надминават първоначалните.

Но добре познатия йо-йо ефект има още една коварна страна. Да допуснем, че сте решили отново да повторите същата строга диета или да изберете друга, която с не по-малко ограничения. Теглото този път ще намалява по-бавно – така, както постепенно намалява своята скорост играчката йо-йо. Но най-неприятното е, че и след тази диета изгубените килограми ще се върнат бързо и ще надвишите теглото си в сравнение с това преди диетата. Оказва се, че колкото по-често използвате строги диети, толкова по-пълни ставате след тях! Звучи побъркващо, нали? Спокойно, има изход.

Ще повторим отново, че йо-йо ефектът се задейства само в случаите, когато след диетата се върнете изцяло към начина на живот, който сте следвали преди нея.

Защо теглото се връща отново?

По време на диетата вие ядете по-малко, отколкото обикновено, често - много по-малко. Тялото, не получавайки достатъчно енергия от храна и губейки всички въглехидратни резерви (резервът е под формата на гликоген в черния дроб), започва да гори мазнини.

Вашето желание е изпълнено, вие отслабвате.

Но организмът е устроен така, че покрай горенето на мазнини, губи и протеини, вземайки ги от мускулната тъкан. После настъпва верижна реакция - загубата на мускулна маса води до по-бавен метаболизъм, особено ако игнорирате физическите упражнения. Но ето, диетата приключва и Вие с чувство на удовлетвореност от постигнатия резултат, решавате да започнете да се храните, както обикновено, връщайки се към първоначалния прием на калории. Но вече обмяната на веществата се е забавила!

Освен това организмът, за който всички строги ограничения в храненето се възприемат като заплаха от глад, започва да складира запаси за всеки случай. Следствието е ясно: при забавена обмяна на веществата тялото изразходва по-малко калории, техният остатък идва в повече и по този начин започвате да трупате мазнини по-обилно. Теглото не само се връща, но и се увеличава!

Особено ярко се проявява йо-йо ефектът при неразумно гладуване. Ако човек реши напълно да се въздържа от храна в продължение на няколко дни, то без съмнение той ще отслабне. Наистина, основно за сметка на мускулна тъкан и вода, отколкото на мазнини, които се разграждат последни, но ще забележи промяна в теглото си. Но след спиране на гладуването теглото се връща много бързо, и най-вероятно с надбавка.

Затова ако се използва като средство за повишаване теглото при хора, страдащи от хранителни дефицити, гладът е един много добър метод. Еднодневното гладуване от време-навреме е подходящ начин да се даде отдих на организма, на храносмилателната система, но не е опция за отслабване.

И да си дойдем на думата.

Може ли да се избегне йо-йо ефекта?

Разбира се, и това не е толкова трудно!

Златни правила за отслабване и избягване на йо-йо ефект:

  • Ако сте решили да отслабнете веднъж и завинаги, направете го постепенно и бавно! Само така организмът няма да възприеме този процес като заплаха и ще се адаптира към промените постепенно и плавно. Без да включва червените лампи за оцеляване от глад.
  • Задължително комбинирайте диетата с физическа активност, така че да не губите мускулна маса и да не забавяте обмяната на веществата.
  • Понякога се налага да се прибягва до краткотрайни ограничаващи диети. Например, за бързо сваляне на няколко килограма преди сватбата или среща на випуска. Това е допустимо. НО, важното е след диетата да не се връщате веднага към обичайния си хранителен режим. Излезте от диетата постепенно. Отдайте предпочитание на протеините (риба, бели меса) и сложните въглехидрати (източниците им - зеленчуци и пълнозърнести храни), а не на сладкишите и мазните ястия. И обръщайте внимание на калориите, които приемате чрез храните!