Въглехидратите съдържат верига от комплексни молекули, познати като нишесте или скорбяла.

Голяма част от въглехидратите в човешкия организъм се разграждат до глюкоза (вид захар и основен източник на енергия за организма). Въглехидратите се разделят на прости и сложни. Сложните въглехидрати представляват скорбялата или нишесте, а простите са захари.

Хората, които страдат от диабет, трябва да включат в менюто си повече сложни въглехидрати, понеже се обработват по-продължително от храносмилателната система. Простите въглехидрати се съдържат в плодовете и в голяма част от преработените храни, които включват в състава си рафинирана захар.

Американската диабетна асоциация съставя хранителен план за засегнатите от болестта диабет. Организацията категоризира различните продукти, за да помогне за изработването на здравословен и балансиран хранителен план.

Скорбялата се среща при картофи, царевица, грах, боб, леща, тиквички ствърда обвивка, киноа, ориз, пшеница, ечемик, овес, брашно и рафинирани продукти от зърнени храни. Тъй като нишестета съдържат протеини, мазнини и фибри, а дължината на веригата на простите захари е по-сложна, нишестета не влияят на кръвната захар.

Гликемичният индекс на храните определя въздействието на различните въглехидратни храни върху нивата на кръвната захар, където чистата глюкоза се равнява на стойност 100. Храните, който надвишават стойностите над 70 се определят като висок гликемичен индекс. При стойност, която е по-малка от 55 се определя като нисък гликемичен индекс.

Печените картофи имат стойност 85, а белият хляб 72, те се считат за продукти с висок гликемичен индекс. Храните като леща, които имат стойност 29 и олющените соеви ядки с 18 се определят като продукти с нисък гликемичен индекс.

Става ясно, че нишестетата имат различно действие върху кръвната захар. Печени картофи и рафинираното брашно се освобождават от глюкозата, но някои от останалите нишестета са по-устойчиви при разграждане. Храните, които включват протеини, мазнини или влакна забавят храносмилателния процес. Някои лекарства за диабет работят при инхибиране на усвояването на глюкоза по време на храносмилането, като намаляват въздействието въглехидратите върху кръвната захар.

Нишестетата, които участват в диетата, трябва да се балансират внимателно. Гликемичните стойностите, които се получават при високи нива на глюкоза са подходящи за хора, които не страдат от диабет. Храните, които имат по-нисък гликемичен индекс са подходящи за хората, които трябва да контролират кръвната си захар, особено ако страдат от диабет.

Нишестетата ще предадат на вашата диета разнообразен вкус, текстура и цвят, освен това ще ви заредят с витамини и други важни хранителни вещества, без които организмът не може да функционира правилно. Нишестетата съдържат важни фибри, които са от огромно значение за храносмилателната и отделителната система и ги поддържат здрави.

Важно е да се споменат зеленчуците, които се определят като сложни въглехидрати, както и други подобни храни като овес, ориз и бобови култури. Когато сложните въглехидрати започнат да се разпадат се отделят продукти, без които обмяната на мазнините в организма се оказва невъзможна.

Сложните въглехидрати помагат да се запазят натрупаните в организма запаси от протеини. В случай, че организмът започне да изразходва протеините като енергиен източник, ще настъпи отрицателен хранителен баланс. Всички зелени сортове зеленчуци като чушки, краставици, летни тиквички, зелен фасул, моркови, броколи, карфиол, артишок, ряпа, копър и аспержи ще доставят витамини и здравословни фитонутриенти за тялото ви.