Как да престанем да мислим със стереотипи и с категории, че той е длъжен? Как да се научим да виждаме и да приемаме мъжа такъв, какъвто е?

Как жените да не потискат своите мъже

Всяка жена в стереотипа „истински мъж” влага нещо свое, често обаче забравяме истината – мъжете не се отличават толкова много от нас. Те също искат да ги обичат и разбират, желаят хармонични отношения, нуждаят се от общуване и подкрепа.

Много по-често обаче мислим, че мъжът е длъжен да бъде умен, силен, физически развит, финансово успешен, обичащ децата… Трябва, трябва и пак трябва.

И зад целия този измислен дълг преставаме да виждаме човека. Обръщаме внимание само на стереотипа, на който не се вписва.

Мъжете също искат жената до тях да бъде щастлива, правят всички заради нея, обичат я и трудно могат да си представят, че ще я загубят. И още по-често казват, че също изпитват болка, и обида, и тъга, и страх.

Също желаят да бъдат чути и да бъдат обичани. Понякога мъжете са, дори по-чувствителни от жените. Те също изпитват неувереност в себе си, страдат от ниска самооценка, боят се да не сгрешат, да бъдат отхвърлени. Мъжете имат повече страхове, отколкото жените.

Как да се научим хармонично да съжителстваме с истински мъж, а не с неговия стереотип? За тази цел е необходимо да престанем да го възприемаме през призмата, че е длъжен да направи нещо, да виждаме неговата индивидуалност и да поискаме да го опознаем истински.

Запознайте се с неговия светоглед

Когато се влюбим забравяме за всичко. В мислите ни е само той, обектът на нашите въжделения. Така се случва и при мъжете. Виждаме един в друг само най-доброто и ни се струва, че на този свят няма друг човек, който би ни подхождал повече.

По-добре е да разбираме, че влюбването не е просто химия, която управлява желанията ни. Това също е и общуването, както и процесът на опознаване.

Ако връзката ни плавно преминава в по-сериозна, трябва да любопитстваме, как мъжът до нас вижда светът около себе си. С кого се вижда в бъдеще, какви са неговите цели, как се отнася към живота? Какво е в неговите разбирания семейство, деца, приятели, любов?

Информацията за неговото семейство и за отношенията на неговите родители може да ви каже много, тъй като именно в детството се залага основната представа за живота и за семейството.

Не се притеснявайте да разказвате и за това как вие гледате на нещата. Не се страхувайте да общувате на тази тема – ако светогледът ви не му хареса, това означава, че просто не е вашият човек.

И по-добре още сега това да се изясни, а не след много години съвместен живот. Търсете точки на съприкосновение и обръщайте внимание на това, по което не си съвпадате, колко тези моменти са важни и принципни за вас?

Постарайте си да си отговорите честно, дори и отговорът да не ви е по душа.

Научете се да слушате вашия мъж

Не просто да слушате, а да вниквате в думите, да се опитвате да разберете какви чувства е необходимо ви покаже мъжа до вас.

Приемането и изпълняването на потребностите един на друг във връзката – това е доста сложна работа, която обаче води до наистина хармонична връзка.

Обикновено мъжете малко говорят за своето вътрешно състояние – те искат да отговарят на стереотипите, заложени ни от детството.

А жените често слушаме само това, което би ни се искало да чуем, дори и да трябва да изкривим смисъла на думите за това.

Срещат се и такива примери. Жената изразява недоволство от това, че мъжът се е обадил и е казал, че е уморен от работа и иска да отиде при приятел, да си поговорят и да изпият по няколко бири и я пита дали има нещо против, но тя определя това, като истинска наглост.

Жената смята, че с нея мъжът ѝ не може да се почине, тъй като вече му е омръзнала, връзката е в задънена улица и затова не иска да се връща у дома, с приятелите му е по-добре.

Вместо да си доизмисляме драматични истории, можем просто да опитаме да чуем това, което ни говорят всъщност. Напълно вероятно той да е наистина уморен.

Възможно е сега да има нужда от мъжка подкрепа и не иска да ви напряга със своето лошо настроение.

И всичко това може да бъде чуто, ако в този момент се концентрираме не върху себе си и върху собствените емоции, а върху половинката.

Позволете на мъжа да бъде свободен

Това означава, че трябва да престанете да се опитвате да го контролирате. В детството са ни контролирали родителите, но в зряла възраст и при едни зрели отношения разчитаме на отношения с равнопоставен човек.

Повечето мъже се задушават от контрола на жените си, чувстват се като кучета на повод, уморени са от това, че опитват да проследяват всяка тяхна стъпка, сякаш нямат друга цел в живота. Влизат в ролята на майка, а мъжът е като момче тийнейджър, мъжете не желаят такава връзка.

Никой не би искал връзка, в която не ни вярват и се опитват да ни подчинят на своите правила. Как да се справим с желанието за контрол? Можете да поговорите за това. Разкажете му за своите страхове – това на първо място, е страх от загуба на контрол върху живота.

За разбирането на причините за този страх ще помогне психотерапията.

Позволете на мъжа да води свой собствен живот

Когато живеем живота на своята половинка, забравяйки за своите дела, връзката навлиза в опасен стадий. За хармония и дума не може да става.

Представете си железопътна линия – релсите вървят паралелно една до друга, по тях върви влак. Ако релсите се пресекат, ще стане катастрофа. Същото е и във връзката – хармонията е възможна само тогава, когато всеки има лично пространство.

Това може да е страхотно – общуване с приятели, игра на футбол, хоби автомобили, риболов, медитация на двора. Но тук е важен баланс личните интереси не трябва да преобладават над общия ви живот.

Намерете общи хобита

Опитайте да разберете какво харесва вашият мъж. Обича футбол? Вместо да се сърдите за това, че ви липсва внимание, докато дават мач, присъединете се към него и заедно гледайте футбол.

Кой знае, може и на вас да ви хареса. Времето и силите, които бихте похарчили, за да се сърдите, инвестирате във вашата връзка.

Общите интереси ще ви позволят да общувате повече. Продължавайки примера с футбола – можете да поканите неговите приятели с техните приятелки и жени да гледате заедно мача.

Така ще прекарате време с вашия мъж и едновременно с това ще опознаете неговите приятели, и може би ще създадете нови.

Най-важното е вашето желание да разберете и да приемете интересите на партньора да бъде искрено. Това може да се превърне в опасна игра, която може да ви отдалечи от щастливите и хармоничните отношения.

НЕ на прекомерните претенции

Жената не трябва да е прекалено взискателна към своя мъж и постоянно да иска нещо да направи и то без тя да прави нищо насреща.

Само заради едното присъствие в живота на мъжа жените не могат да поставят невъзможни изисквания и постоянно да измислят нови.

Също така жените трябва да се стараят да избягват ултиматуми, когато искат да получат от мъжа.

В никакъв случай връзката не трябва да се поставя на карта, в зависимост от това дали мъжа ще направи или не дадено нещо, което половинката е поискала.

Жените трябва винаги да помнят, че не само мъжът е заинтересован да е във връзка с тях, макар и да може да не им се струва така.