Данните за коронавируса от Италия, които се обявяват от Гражданска защита към 18 часа българско време показват, че в събота в страната са регистрирани нови 276 заразени, но на фона на близо 48 000 PCR теста, или с над 10 пъти повече, отколкото у нас.

В Северна Италия са над 50% от новите с коронавирус

Положителните проби са около 0,57%, а у нас с потвърдените 330 в петък, 10 юли, от информационната система достигнаха около 9%.

Основната част от новите заразени е от региона на Ломбардия, където беше епицентъра на световната пандемия – Милано, със 135 нови случая, по-малко, отколкото в столицата при около и над 10 млн. население.

В регион Емилия Романя с регионален център Болоня новите заразени са 53 или малко повече, отколкото бяха в Пловдив. Следват Лацио, където е столицата Рим с 23 нови заразени, Лигурия с център Генуа – 15, Венето и Венеция с 11, Пиемонт, чийто център е Торино с 10 заразени.

Епидемиологичната картина от съботния ден е още по-обнадеждаваща, като този ден се определя като най-добрият от февруари. Новите заразени са 188, докато у нас информационната система отчете в събота 292 или с над 100 повече.

Оздравелите са 596, случаите на летален изход обаче са повече, 7, а направените PCR тестове са близо 46 000, като положителните проби намаляват спрямо от 0,57% на 0,4%, докато у нас в новия пик бяха достигнали до 8%.

100% от новите с коронавирус са с леки симптоми

И в събота най-много са установените нови случаи в Ломбардия, но отново са по-малко, отколкото в София-град и в региона на Болоня.

В Италия, за разлика от България, всички нови заразени са без симптоми, няма постъпили в болница.

Общо потвърдените на Апенините са над 242 000, от тях близо 35 000 са случаите на летален изход или доста над 10%, докато у нас при над 7000 потвърдени, тези на летален изход са около 270 или около 3,5-4%.

Активните случаи на коронавирус в Италия обаче са доста повече, отколкото у нас – 13 000, а у нас вече са около 3500, като 826 от тях са в болница, а нас са около 530-540.

67 са на интензивна терапия, с близо 2 пъти повече, отколкото у нас, но 0,5% от активните, над 12 400 са на домашно лечение или над 93%.

В най-тежките дни на пандемията в тежко състояние в Италия бяха над 4000 души и оборудваните отделения не стигаха да поемат огромния поток от болни.

На Ботуша само в 6 от 20 региона има болни от коронавирус, които са на интензивна терапия – 29 са в Ломбардия, 13 в Лацио, това е района на столицата Рим, 10 в региона, чийто център е град Болоня, 9 в района на Торино, 3 във Венеция и още във Флоренция.

У нас толкова подробна статистика по области къде са в тежко състояние с коронавирус няма, но се предполага, че повечето са в област София-град.

Разхлабването на мерките не доведе до рязък скок на Ботуша

В Италия въвеждането на тотална карантина, много по-строга, отколкото у нас по време на извънредното положение, бе последвано от пика на епидемията, като след това бяха отчитани нови по-малки пикове с постепенно намаляващ брой на новите заразени.

След отварянето, което започна, когато и у нас, от 4-ти май, заразените на дневна база все още бяха над 1000, но дори и след почти пълната отмяна на противоепидемичните мерки, което стана на 3 юни, не се стигна до рязко нарастване на новите заразени.

Напротив спадът продължи, макар и да не паднаха почти до нулата, както това стана в Гърция, все пак нивата на заразени са приемливи на фона на големината на държавата и капацитетът на нейната здравна система.

Успокоителното е и, че в Италия почти всички нови, които се установяват са без симптоми. Дори и в града, който беше най-тежко засегнат по време на епидемията, Бергамо, се стигна до изпразване на болниците, което бе определено като наистина добра новина.

И Италия изглежда е далеч от пълното ликвидиране на коронавируса, но все пак са постигнати нива, при които има възможност за контрол.

В неделния ден, 12 юли, положителната тенденция обаче е обърната и новите заразени станаха повече, отколкото в събота, и вече са повече, отколкото у нас, но съотношението положителни/отрицателни остава многократно по-малко, отколкото у нас.