От Външното ни министерство съобщават на 11 юли вечерта, че електронните формуляри, с които се генерираше QR код няма да са налични до вторник, 14 юли, в 0 часа и 1 минута.

Така единствено тези, които имат издадени електронни формуляри ще могат да влизат в Гърция до понеделник, 13 юли включително.

От 15 юли освен код искат и PCR за Гърция

Онези, които не са успели да се снабдят с такъв формуляр досега, няма да бъдат допуснати да влязат в Гърция. 14 юли се явява нещо като нулев ден, тъй като в специално създадения за това сайт ще могат да се генерират електронни формуляри с QR код, но няма да може да се влиза в южната ни съседка без издаден такъв, което е било възможно до 11 юли или публикуването на правилата в Държавен вестник на Гърция.

От 15 юли, освен код на границата ще ни искат и издаден сертификат въз основа на отрицателен PCR тест.

От гръцкото посолство са съобщили, че със сертификат и код ще може да се влиза от 6 часа сутринта на 15 юли, като има промяна, тъй като според досега разпространяваната информация това трябваше да стане от 14 юли.

PCR тест въз основа на който се издава сертификат на английски, от който се установява отрицателен резултат, ще бъде изискван от гражданите, които влизат в Гърция по несъществени причини. За такива се приемат например, пътуването с цел почивка или просто на разходка.

В сертификата на английски следва да са отбелязани трите имена на пътуващия, както и на номера на неговия личен документ за самоличност.

В 36 лаборатории можем да си правим PCR, валидни за Гърция

От външно министерство са публикували списък с националните референтни лаборатории, които са 36 на брой, съгласно Заповед на здравния министър от 12 юни, на които ще можем да си направим PCR тест и въз основа на него да се издаде сертификат, който да се признава от граничните власти на ГКПП Промахон.

По-голямата част от лабораториите, в които можем да си направим PCR тест са в София, в Пловдив са 3 или 4, но има в по-малки градове, например, в Панагюрище и в Благоевград.

Ако сертификатът за отрицателен PCR тест е издаден от лаборатория извън този списък, то няма да бъде приет от гръцките гранични власти и съответно пътникът ще бъде върнат.

На страницата на Външно министерство в социалните мрежи се задават редица въпроси от граждани, които се питат дали, ако нямат код ще могат да пътуват само с потвърден имейл, но не се дава отговор от поддържащите страницата.

Това по-скоро се подразбира от написаното, че може и без код да се влиза до 6 часа на 15-ти юли, когато влиза задължителното изискване за сертификат въз основа на отрицателен PCR тест.

Гръцки граждани влизат от България без ограничения

Същевременно днес от външно министерство са пуснали извадка от публикуваните в Държавен вестник на Гърция нови правила, по които ще се осъществява преминаването през сухопътната граница на южната ни съседка.

Ограниченията за преминаване, при които се изисква освен код и сертификат ще са в сила до 29 юли, до 0 часа и 1 минута. Касае се за забрана за влизане от всички автомобилни и железни пътища от България в Гърция, изключението е само през ГКПП Кулата-Промахон.

Гръцки граждани ще могат да се прибират в Гърция от България, няма да важат ограниченията за товарните превозни средства. Наложителните пътувания – служебни и бизнес, също не подлежат на ограничения, което следва да се установява недвусмислено със съответните документи.

В документа, публикуван в Държавен вестник следва изискването на сертификат за отрицателен PCR тест от референтна лаборатория, ако е от частна, трябва да е сертифицирана от здравно министерство.

Изискването за попълването на регистрационната форма в специализирания сайт с домейн на гръцкото правителство важи в срок до 31 август, като данните се попълват не по-късно от деня преди пристигането на гръцката граница.

Служителите на Генералният секретариат на гражданска защита Гърция, който осъществява граничния контрол и взема проби за тестове, ще бъдат подпомагани при необходимост и от полицаи.