Мерките, насочени към борба с разпространението на коронавируса, естествено доведоха до понижаване на физическата активност.

Защо физическата активност е така важна при домашна изолация

Фитнес залите бяха затворени, всички видове колективни спортове бяха забранени, социалните контакти са преустановени, самоизолацията у дома способства за обездвижване.

През това време физическите упражнения могат да се окажат изключително необходими.

Физическите упражнения са полезни и това всеки един от нас го знае. Известна е връзката на физическата активност със състоянието на защитните сили на организма.

Едно изследване показва, че увеличаването на времето в седнало положение само с един час на ден е свързано с отслабване на имунитета.

Заседналият начин на живот е свързан с увеличаване риска от болести на сърцето и от захарен диабет – заболявания, които увеличават риска от смърт на фона на COVID-19.

От Кралския колеж в Лондон на страниците на влиятелното списание British Medical Journal разказват защо физическата активност е най-важният въпрос по време на масовата домашна изолация.

На първо място, се напомня, че сред рисковите фактори за тежко протичане на COVID-19 са напреднала възраст и съпътстващи заболявания, на първо място, това е хипертония, хронични белодробни заболявания и захарен диабет.

Защо не се казва как да бъдат забавени хроничните болести при изолация

В съвременните препоръки по повод COVID-19 няма достатъчно информация по повод възпиране прогресирането на хроничните заболявания, които влошават прогнозите при новата коронавирусна инфекция.

Хората от рисковите групи трябва да се стараят да укрепят здравето си, за да минимизират риска от тежко протичане на инфекцията в случай на заразяване.

Преди очаквана стресова ситуация, например, преди планова операция или бременност, е препоръчително влизането във форма. Привеждат се примери от няколко изследвания, които показват колко е важна предварителната подготовка за медицински стрес, т.нар. преабилитация.

В два научни труда е проучена преабилитацията на хора, които са с висок риск от усложнения по време на операция. При тези, които редовно правят упражнения, възстановяването след операция е много по-леко и бързо.

С помощта на редовни упражнения с умерена интензивност може да се подобри състоянието на сърдечно-съдовата система за 4 седмици.

Домашните упражнения трябва да станат задължителна част от домашната изолация. Ориентир могат да бъдат препоръките на СЗО за физическа активност, включително и за хора в напреднала възраст.

Какви упражнения са най-подходящи за най-рисковите, тези над 65

За хора в пенсионна възраст, на 65 години, препоръчват упражнения за поддържане на равновесие и за гъвкавост.

Физическата активност в тази възрастова група предполага оздравителни упражнения или занятия през свободното време, разходки или каране на колело, разбира се, при липса на противопоказания.

От СЗО, дори препоръчват и професионална дейност след пенсионна възраст, тъй като за всеки човек е важно да се чувства полезен, разбира се, ако работата не е свързана с вредни производства или с излагане на химикали и прочие.

В настоящия момент не е желателна професионалната дейност за хора в напреднала възраст, освен ако не е дистанционна работа, тъй като коронавирусът лесно се разпространява в места, където има голямо струпване на хора.

Със Заповедта на здравния министър работодателите, които не могат да осигурят дистанционни условия на работа, се задължават да се дезинфекцират работните помещения най-малко по 2 пъти дневно, но и това, не е гаранция, че няма да се стигне до заразяване.

Домакинската работа също е вид физическа активност, която действа благоприятно и на психиката. Човек придобива увереност, след като изчисти жилището си, че ще може да се справи и с по-сложи задачи

Принос за поддържането на добро здраве има всяка активност, включително и обикновеното ходене – вкъщи или навън, ако, разбира се, могат да се избегнат контакти с други хора.

Дихателната гимнастика важна при отслабен имунитет

За хората в напреднала възраст, както и за тези с отслабен имунитет се препоръчва да правят дихателна гимнастика. Според мета-анализ, тренировката на дихателната мускулатура подобрява състоянието на отслабените хора.

Физическото натоварване е необходимо всеки ден, така смятат учените. В случай на развитие на инфекция и повишаване на телесната температура, упражненията трябва да се преустановят.

От Кралския колеж в Лондон вярват, че профилактиката преди заразяването може да е важна и ефективна мярка с потенциална полза за общественото здраве.