Изгарянето с гореща пара без преувеличение е най-разпространената травма в бита, която може да се случи в всеки от нас. Никой не е застрахован – нито възрастните, нито децата.

Но най-често става въпрос за изгаряне на ръката, макар и травмиране да е възможно на всяка друга част на тялото, включително и лицето, и шията.

Последният случай е най-опасен, тъй като при изгаряне там могат да се присъединят шок, оток на ларинкса, изгаряне на очите.

Изгарянията с пара рядко са дълбоки – най-често са повърхностни и могат бързо да се излекуват.

При обширни или по-тежки форми на изгаряния с образуване на мехури обаче е възможно присъединяване на инфекция, и при заздравяване могат да останат белези.

Но, колкото и безобидни да изглеждат на пръв поглед, изгарянията с пара, не трябва да се оставят без внимание. Може би, най-важното правило при лечението на изгаряния – това е необходимостта да се действа максимално бързо.

Всеки вид изгаряне – това винаги е неочаквана ситуация, а често да се търси лекарска помощ няма нито време, нито желание.

Поради тази причина, за да бъдат последствията от травмата минимални, а за да се възстанови засегнатият участък от кожата бързо, е необходимо правилно оказване на първа помощ при изгаряне.

Първа помощ при изгаряне – гаранция за бързо оздравяване

При изгаряне с гореща пара първото, което може да се направи, е бързо да се охлади изгорялата повърхност със студена вода, докато не спре да се усеща парене.

Вторият вариант е безопасно да се охладят лицето и ръцете – да се сложат няколко кубчета лед в преварена вода и с тази вода да се потопят ръцете и лицето, или да се полее обгорената кожна повърхност.

Средно, лекарите препоръчват задържане във вода на засегнатата повърхност или под струя вода за около 15 минути. Това време е достатъчно за охлаждане на кожата и топлината да не достигне по дълбоките нейни слоеве.

Изгарянето с гореща пара при децата може да изисква повече грижи. Детската кожа е много по-тънка и нежна, и е възможно сериозното ѝ увреждане при температури от 70 градуса.

Поради това към етапа оказване на първа помощ дете трябва да се отнасяме особено внимателно.

В редки случаи изгарянето с пара могат да са обширни. В тази ситуация е необходимо да се извика бърза помощ, а на пострадалия трябва да се дава по малко, но често подсолен разтвор глюкоза.

Това ще спомогне за предотвратяване обезводняване. Ако пострадалият усеща силна болка, то тогава е необходимо да му се даде обезболяващо.

Какво не е необходимо да се прави изгаряне с пара?

Най-честата грешка при битови изгаряния – това е използването на бабини рецепта. Това се отнася особено за масла и млечнокисели продукти.

Помнете, че така само си вредите. Маслата, а също киселото мляко или сметаната, образуват на обгорената повърхност тънък филм, чрез който обменът на топлина протича доста по-трудно.

И кожата изстива доста по-бавно, а топлината се разпространява в по-дълбоките слоеве. С други думи, с използването на такива подръчни средства, само засилвате неблагоприятните последствия от изгарянето.

В редки случаи при изгаряне с гореща пара е възможна появата на мехури – което е признак на 2-ра степен на изгаряне. Не ги пукайте, тъй като е възможно разпространение на бактериална инфекция.