24-годишната журналистка от Бразилия Ана Каролина Касерес се ражда с микроцефалия, тоест значително намален в сравнение с обичайните размери на черепа, и съответно на мозъка при нормални размери на другите части на тялото.

И тя смята, че родителите на нероденото дете, което може би има микроцефалия, трябва да имат право на внимателно решение.

В много случаи микроцефалията се съпровожда с умствена изостаналост. Една от причините може да бъде, както се предполага, вирусът Зика, избухването на епидемия с който се наблюдава в страните от Латинска Америка.

Разтревожена от неотдавнашните коментари за микроцефалията, Ана Каролина Касерес решила да сподели историята на своя живот.

Разказ на една щастлива жена

Когато тя се появява на бял свят, лекарят казва, че няма шанс да оцелее.

Той прогнозирал, че тя нито ще може да проходи, нито пък да проговори, постепенно ще се превърне в нещо подобно на зеленчук и ще остане в такова състояние, докато не умре. Такава присъдата на лекаря.

Но той, както и много други, не се оказват прави.

Момиченцето пораства, тръгва на училище, след това влиза в университет. И сега работи като журналист и води собствен блог.

На младата жена много ѝ се искало да бъде представител на хора, родени с микроцефалия. Като своя дипломна работа в университета тя написала книга за своя живот и за живота на тези, които живеят с този синдром.

24-годишната бразилка споделя, че е една щастлива жена, която живее пълноценен живот.

Ненужни предразсъдъци

Днес, когато в Бразилия зачестиха случаите на бебета, родени с микроцефалия, още повече нарасна необходимостта от достоверна информация по тази тема.

Необходимо е да се отървем от предразсъдъците и да се постараем да научим повече за този синдром.

Изглежда, че това трябва да направи и министърът на здравеопазването на Бразилия, който наскоро заяви, че заради микроцефалията в страната ще се появи едно дефектно поколение.

Ако на младата жена би имала възможност да поговори с него, би му казало – Ако и аз съм дефектна, защо тогава направихте това изявление.

Микроцефалията е като кутия с изненади. Детето, родило се с това заболяване, може да има сериозни проблеми, но може и да няма такива.

Затова тези, които правят аборт, не дават на своите неродени деца шансове да постигнат успех.

24-годишна бразилка оцелява, както и много други, родени с микроцефалия. Майките на тези деца решават да не правят аборт, затова и сега те съществуват.

Това не е лесен избор, разбира се. Младата жена и нейното семейство преживяват много трудности. Нейният баща бил лаборант, а към момента на раждането ѝ останал без работа, а майката била помощник медицинска сестра.

Медицинската застраховка покривала само част от разходите за лечението на 24-годишната журналистка. Но за изследванията родителите ѝ трябвало да плащат от собствения джоб, а те били много скъпи.

На помощ се оказали всички роднини – чичовци, лели и други. Всеки дал толкова, колкото имал възможност за заплащане на лечението на младата журналистка.

Направени ѝ били 5 операции. Първата била извършена само 9 дни след раждането, поради проблеми с дишането.
Също така тя имала и конвулсии.

Оказва се, че се развиват при всички, които се раждат с микроцефалия. Но справянето с тях е възможно – има лекарства, които позволяват техния контрол.

Младата жена приема лекарства до навършване на 12 години. След това се оказали просто ненужни. Сега дори може да свири на цигулка.