Мъжете с не особено голяма охота посещават лекари – този факт не се подлага на съмнение. Обикновено представителите на силния пол отиват на лекар едва когато вече не могат да търпят или когато се касае за доста напреднал патологичен процес.

Същевременно има редица заболявания, които са характерни само за мъжете, или за тези, от които силния пол страда по-често от нежния.

Кои са характерните за мъже заболявания

Хемофилия

Неоспорим факт – от това заболяване страдат единствено мъже, макар и негови преносители са жените.

Това е заболяване, което се характеризира с нарушение на съсирването на кръвта, вследствие на което често възникват ситуации, когато спирането на кръвта по обичайните методи и способи е на практика невъзможно.

Заболяването може да протича доста тежко, и симптомите започват да се проявяват още в много ранна възраст. Сред основните проявления на това заболяване са:

  • Кръв в пъпа, например, при малки деца;
  • Поява на хематом в главата, а също и по тялото;
  • Периодични носови кръвотечения;
  • Откриване на следи от кръв в урината и в изпражненията;
  • Непрестанни кръвотечения след травма или след вадене на зъб;
  • Кръвотечения вътре в ставите, което води до отоци и ограничаване на подвижността.

Заболяването прогресира, след това се появяват допълнителни симптоми, които нанасят още по-голяма вреда. Например, остри заболявания на коремната кухина, които водят до кръвотечения, се отстраняват само посредством хирургична интервенция.

Също съществува риск от кръвонасядания, които стават причина за притискане на съдове и развитие на некроза. Има и други неприятни усложнения.

Заболяването е от групата на неизлечимите, възможно е само да контролираме състоянието на човека и да провеждаме поддържаща терапия.

2.Подагра

Още едно заболяване, което лекарите традиционно смятат за мъжко – подаграта. Характерна е за представителите на силния пол на възраст над 40 г. През последните години обаче болестта се подмлади и се среща и при 30-годишни.

В миналото тази болест е наричана кралска. Характерна е предимно за тези, които не се ограничават в храненето и употребата на алкохол.

Също понякога я наричат „крака в капан”, тъй като възпалението засяга предимно и малките стави на краката. Проявява се и под формата на регулярен артрит.

Развива се на фона на повишена концентрация в кръвта на пикочна киселина. Причина за това нарушение може да се крие в отслабената функция на бъбреците, така и в неправилното хранене.

Проблемът понякога се крие и в хормоните. Защо жените са предразположени в по-малка степен? Причината е в хормона естроген, който отделя добре пикочната киселина.

Симптомите на подагра са доста специфични – един от най-ярките е силната болка, която съществено влошава качеството на живот.

Профилактиката не е толкова трудна – правилно хранене, а също и нормализиране на питейния режим. При подозрение за развитие на подагра е необходимо да се проучи в семейството дали е имало други такива случаи, да се обърнем към личния лекар, който да ни насочи към специалист, обикновено се дава направление за ревматолог.

3.Белодробни заболявания

Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ е по-често срещана при мъже, отколкото при жени. И обясненията за това са много. Причината е не в анатомичната разлика в структурата а белите дробове, тъй като такава разлика няма.

Повече мъже обаче работят във вредни производства, също именно представителите на силния пол по-често пушат. Според статистиката, ХОББ може да се среща при 9-10 мъже в трудоспособна възраст на 1000 души.

Ако се разглежда статистиката на пушенето, то на 1 дама с цигара се падат по 4-ма мъже. Веднага щом се спрат цигарите и се обърне внимание на здравето с по-правилно хранене, физическа активност, все пак общото здравословно състояние може да се подобри.

В случая с ХОББ проблемът е по-добре да се предотврати, отколкото да се опитваме да лекуваме стартирало вече заболяване.

4.Слабинна херния

При мъжете този дефект се среща, според статистиката, 5 пъти по-често, отколкото при нежния пол. В рисковата група са мъжете в разцвета на силите си на възраст от 40 до 60 г.

При херния в слабините органите на коремната кухина излизат през слабинния канал. При жените този канал е по-защитен от други органи, докато при силния пол е по-открит.

И много силно реагира на всякакви въздействия – запек, проблеми с уринирането, например, при възпалителни процеси в мъжката полова сфера, физически натоварвания. Всичко това лесно може да предизвика дефект.

От гледна точка на профилактиката всичко е достатъчно просто и банално. Помагат да не се допусне развитието на това нарушение:

  • Корекция на теглото;
  • Своевременно лечение на заболяванията, които могат да са провокатори на вътрешни възпалителни процеси;
  • Умерени физически натоварвания и т.н.

При поява на каквито и да е безпокоящи ни усещания трябва по-скоро да се потърсим консултация с личния лекар, който в зависимост от своята специалност може да ни назначи лечение и да ни даде направление за специалист. Това е важно, за да не се стига до критични ситуации.

Също лекари отбелязват, че мъжете са разположени в по-голяма степен към артериална хипертония, отколкото жените, също и към захарен диабет тип 2, страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт.

Например, също и към язва на стомаха и на дванадесетопръстника, тъй като ядат по-вредна храна и се претоварват с потенциално вредни храни, но изход от положението все пак има.

Най-важното е силния пол да си обръща внимание, да не се срамува да коригира начинът си на живот с по-здравословен, и тогава много проблеми ще могат да бъдат избегнати.

За мъжете също е характерно да залитат в крайности – от почти пълна липса на физическа активност до свръхнатоварвания, които могат да създадат редица здравословни проблеми – със сърцето и с кръвоносните съдове, да доведат до травми.

Трябва да се избягва това залитане, а по-скоро да се опитват да се придържат към по-умереното натоварване, и всичко да става по-плавно и постепенно, за да може тялото да се адаптира.