Учени от Университетската болница в Амстердам създадоха очила, които позволяват да не се откъсваме от екрана на смартфона до момента на заспиване, тъй като филтрират синята светлина от екрана, която оказва неблагоприятно влияние на съня.

Отслабване на зрението от смартфон – помагат ли очила

Затова е и препоръчително 30 минути преди заспиване да се изключват всички електронни устройства. Малко обаче са тези, които се замислят за тези препоръки, затова учените намират друго решение.

Откриват начин да неутрализират вредното влияние върху човека с очила с филтри за синя светлина.

В изследването вземат участие 25 тийнейджъри, които са свикнали да стоят със смартфон в ръка до момента на заспиване. Разделили ги на 2 групи. На първата забраняват да се използват до 20 минути преди лягане, а на втората дават очила с филтър за синя светлина.

Само след няколко седмици била забелязана разлика между 2-те групи. Тийнейджърите, на които дали очила заспивали по-рано, по-лесно и по-рано се събуждали и не страдали толкова често от недоспиване.

Проведено по-рано експеримент показва, че тийнейджърите, които прекарват пред екраните по 4 часа и повече, заспивали 30 минути, след като легнели да спят, късно се събуждали и страдали от недоспиване. Характерни симптоми за това състояние са умора, нарушена концентрация, депресивно настроение.

Получените от Холандските учени данни, първо, за пореден път потвърждават негативното влияние на електронните устройства на здравословното състояние на човек, показват как можем да се справим с този проблем.

До колко тези очила помагат за запазване на зрението

Нови изследвания оспорват до колко има нужда от подобни очила, тъй като повечето съвременни мобилни устройства има програми, които коригират яркостта на екрана и доминиращия цвят него.

Така се предотвратяват освен нарушения при образуване на хормона на съня, но и със зрението, които при тийнейджърите рядко се проявяват.

Синята светлина, която се излъчва от екрана на смартфона, може да се превърне в сериозен проблем при по-напреднала възраст, когато естествено очите стават по-слаби.