Лекарят специалист по репродуктология Ханс Ханевик обяви, че изкуственото оплождане ще окаже влияние на човешката еволюция още през следващите поколения.

Инвитро процедурите дават възможност на двойки, които по една или друга причина не могат да си заченат дете по естествен път, да се сдобият с наследници.

Според доктор Ханевик, през следващите десетилетия все по-често ще се прибягва до помощта на лекарите за зачеване.

Дефектните гени, които до преди появата на инвитро процедурите, са изчезвали заедно с техния носител, сега се предават на техния носител. А това означава, че и тези бъдещи поколения ще имат нужда от помощта на репродуктолози.

Раждането на милиони такива деца ще промени хода на еволюцията

Според доктор Ханевик инвитро процедурите не са просто лечение на безплодие, а намеса в работата на естествения отбор в момента, когато е най-ефективен.

В хода на еволюционното развитие на поколенията хората ще се адаптират на генетично ниво към средата, в която възпроизводството на себеподобни все по-често ще зависи от помощта на лекари.

Разбира се, значителна част от двойките страдат от безплодие не поради генетични нарушения, а заради проблеми с репродуктивната система – непроходимост на маточните тръби след апандисит при жени, неспуснали се в скротума тестиси и вазектомия при мъже.

Защо все повече деца се зачеват инвитро

Днес всяко 40-то дете във Великобритания се ражда с помощта на инвитро. Доктор Ханевик подчертава, че не е против инвитро процедурите. Но говори за необходимостта от изучаването на това как влияе на бъдещите поколения.

Твърдението, че инвитрото води до увеличаване в обществото на хората, които са предразположени към различни заболявания и физически по-малко подготвени за размножаване, е доста провокативно. Но не трябва да не се замисляме за този проблем.

В бъдеще може би следва да се обмисли въвеждането на критерии, при които да се пристъпва към изкуствено оплождане.

Това може би ще стане с напредването на медицината и ще стане възможно излекуването на заболявания, които възпрепятстват естественото зачеване и износване на бебе.