Всеки човек мечтае да посрещне старостта щастлив, здрав и пълен със сили. Малко са обаче тези, които знаят как да го постигнат.

Ние събрахме 9 тайни, които могат да станат ключ към остаряването в отлично здраве и за дълголетие.

Остаряване в перфектно здраве – какво е това

От незапомнени времена хората са търсели начини за удължаване на живота. Намирането на общоизвестен източник на младост преминава от легендите за Светия Граал до наши дни, където приема форма на бионика, генно инженерство и съвременна медицина.

Продължителността на живота – не е единственият показател, който следва да се отчита. Нейното качество, дори придобива по-голямо значение.

Частично именно там се крие разбирането на термина „стареене в отлично здраве”. Смисълът е в това, че трябва да се остарява правилно.

И сега знаем еднозначно повече, отколкото когато и да било в историята на човечеството, за това как работи тялото ни, какво се случва с възрастта, а също и как да минимизираме или да неутрализираме негативните последствия на стареенето.

9 тайни към остаряването в отлично здраве и дълголетие

Да обърнем внимание на тези 9 аспекта, които ще ни помогнат да живеем дълго и по-важното, да сме в отлично здраве.

1.Яжте правилните храни

Общите препоръки на диетолози и учени в продължение на много години остават неочаквано стабилни. Повечето експерти днес са на мнение, че при здравословен хранителен режим са сведени до минимум продуктите с висока степен на обработка, рафинираните въглехидрати, захар, сол, наситени мазнини, но богати на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, а също и немазни белтъчини и полезни мазнини.

Многобройни изследвания показват, че такъв хранителен режим може да ни помогне да живеем по-дълго, като се предпазваме от болести на сърцето, рак, болест на Паркинсон, тъй като може да промени хромозомите, свързани със заболявания, обусловени от напредването на възрастта.

2.Станете от дивана

С развитието на информационните технологии се увеличиха професиите, при които работата се изпълнява предимно в седнало положение.

Сега си представете, че когато идвате у дома, първото, което правите, е да включите телевизора и да седнете на удобен мек диван.

Учените стигат до заключението, че такъв отдих не само вреди на здравето, но и намалява продължителността на живота.

Изследване, публикувано в Американското списание по дерматология показва, че колкото по-малко време прекарваме почивката си седнали, толкова е по-голяма вероятността да запазим здравето си в зряла възраст, понижавайки риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, нервни разстройства, болести на Алцхаймер и Паркинсон.

Според учените някои видове физическа активност могат наистина да способстват за удължаване на живота. Да опитаме китайската гимнастика тай-чи, която съчетава бавни движения и дълбоко дишане.

Това е като медитация, но само че по време на движение. Такива упражнения помагат да се избавим от стрес, да подобрим координацията, гъвкавостта, да укрепим ставите.

3.Повече кардио

Процесите на стареене засягат целия организъм и мозъкът не е изключение. Да, всички ние сме чували, че за да запазим здравето на този орган е важно да решаваме кръстословици или да събираме пъзели. А сега изследователите стигат до заключението, че мозъкът става по-уязвим на стареенето при липса на физическа активност, като най-важни за този орган са кардио упражненията.

Според изследване, публикувано в рецензирано издание за спортна медицина, този тип физическа активност се запазват мозъчните клетки здрави, като към тях се доставя повече кислород.

Резултатът е забавяне на процеса на намаляване на когнитивните функции, подобрява се паметта и се повишават способностите за възприемане на нова информация.

Да ходим повече през деня, да тичаме, да караме колело или да се запишем на басейн – и ще запазим не само тонуса на мускулите, но и ясен ум.

4.Не пренебрегвайте витамините

С възрастта потребността от витамини се повишава. Най-голямо значение имат вещества като калций и витамин D – те правят нашите кости здрави и силни.

Също е важен витамин В6, който участва в процесите на транспортиране на кислород към клетките, способства за правилен синтез на нуклеинови киселини, препятстващи стареенето. И заедно с калция помага за нормалното функциониране на мускулите и на сърцето.

Учените от Университета на Единбург стигат до заключението, че поддържането на нивата на желязо в кръвта в обичайните рамки може да се превърне в ключ към остаряването в добро здраве и увеличаване на продължителността на живота.

Според тях аномално високите или ниските нива на това вещество могат да станат причина за възникване на болестта на Паркинсон, някои заболявания на черния дроб, а също и намаляване на способностите на организма да се бори с инфекции в напреднала възраст.

5.Спазвайте режим

Доказано е, че правилният отдих има решаващо значение за регулиране на функциите на клетките и помага на организма за изцеление, и по-точно, ежедневен нощен сън с продължителност 7-8 часа, ще ни подари допълнителни години живот.

Същевременно съществуват изследвания, доказващи, че сън по-малко от 5-7 часа на денонощие е свързан с повишаване на риска от ранна смърт с 12%, същевременно сън сън повече от 8-9 часа също може да съкрати продължителността на живота с 38%.

Още едно изследване показва, че дълголетието е по-скоро свързано с редовен режим на сън. Опитайте да лягате да спите и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Това ще спомогне за избягване на безсънието, от което страдат много възрастни хора.

6.С обучение към дълголетие

Хората, които са открити към изучаването на нови неща във всяка възраст, имат всички шансове да остареят пълноценно.

Не се боят да излизат от своята зона на комфорт и са готови да понесат дискомфорта, за да овладеят нов навик, сред които свирене на музикален инструмент и говорене на нов език.

Обучението създава възможности за по-добра социализация, но също може да подобри здравето на мозъка и да позволи на възрастните хора да се чувстват по-удовлетворени от живота.

Неотдавнашни изследвания показват, че при хората, които обичат да учат нови неща и правят това не по-малко от 30 минути дневно, възникват нови невронни връзки между клетките на главния мозък, което способства за запазване на здравето на този орган.

7.Стремеж към повече социални контакти

Самотата е вредна за здравето. Изследванията вече отдавна показват, че възрастните хора, които имат стабилни взаимоотношения – било то със семейство, приятели или просто общуват много добре с околните, живеят по-дълго и по-щастливо от тези, които са останали сами.

Отношенията от всякакъв тип са изключително важни, за да остареем в добро здраве, тъй като се основават на различни аспекти на социализацията, самореализацията, психическото и физическото функциониране.

Общуването помага за справяне със стреса, понижава се риска от депресии и се подобрява настроението.

8.Позитивно мислене

Позитивното мислене може да се превърне в мощен съюзник. Такива хора живеят по-дълго и имат по-малко пристъпи на депресия, отколкото тези, които са настроени негативно.

Оптимизмът ни избавя от стрес, който оказва негативно влияние върху здравето във всяка възраст.

Можем да се научим да бъдем оптимисти. Да, това изисква време и практика, но си струва. Ето няколко начина, по които можем да станем позитивно настроени.

  • Опитвайте по-често да се усмихвате, дори изкуствената усмивка може да свали нивата на хормона на стреса кортизол.
  • Необходимо е да се научим, дори и при лошо събитие да виждате зрънце хубаво нещо. Приемайте нещата такива, каквито са, много от тях не са по силите ни да променим.
  • Водете собствен дневник за постижения и благодарности.
  • Да се обкръжим с хора, които повишават настроението ни, а също и по-добре, правете добро за другите.

9.Спрете цигарите

Никотинът убива, предизвиква болести на сърцето, рак, заболявания на белите дробове и на венците, а също и много други проблеми със здравето. Никога не е късно да се спрат цигарите.

Изследванията показват, че 20 минути след последната цигара тялото започва да се възстановява, а след година рискът от болести на сърцето намалява двойно.