Тревога – това е психологическо състояние, и би било логично да предполагаме, че то се проявява главно като емоционални или психически нарушения, а физиологията няма място тук.

Всъщност между тревожността и телесните неразположения съществува пряка връзка.

Всеки навярно веднага може да назове физически симптоми на тревога:

 • Втрисане или треперене;
 • Зачервяване на кожата;
 • Обилно изпотяване;
 • Гадене;
 • Ускорено сърцебиене.

Тези, които страдат от хронично тревожно разстройство – панически атаки, фобии, обща или социална тревожност, изпитват по-трайни симптоми, дори и когато се вълнуват без причина.

Тези състояния са толкова подобни на сериозни заболявания, че много не се досещат за тяхната истинска природа. Вместо това те се безпокоят, че сърцето им е болно, страдат от хронична мигрена или други проблеми със здравето. Съответно тревогата прераства в невроза и упорит стрес.

Физически симптоми на тревога – кои са те

1.Световъртеж

Човек започва да чувства, че сякаш земята му се изплъзва из под краката и не е изключено да падне. Най-често се случва, когато е сред тълпа или на открито пространство.

Човек започва да се тревожи веднага щом почувства лек задух. Бои се да не се строполи сред голяма група от хора, за да не се изложи. От това обаче тревогата само нараства.

Тези страхове често прерастват в стремеж да се избягва всичко, което може да предизвика симптом, включително физическа активност и силни впечатления.

2.Болка в гърдите

Острата болка в гърдите при уплаха или разтърсване се съпровожда с ускорено сърцебиене или с повърхностно дишане.

Подобни усещания възникват при сърдечен пристъп, затова и не са малко тези, които се притесняват за живота си. Звънят на 112 и досаждат на лекарите, когато те не намират клинични признаци на болест на сърцето.

3.Главоболие

Главоболието от напрежение и мигрената често са признаци на тревожно разстройство, макар и първичните фактори да са различни.

 • Сънни разстройства – най-често безсънието и прочие проблеми със съня възникват на фона на нервно напрежение – тревожните хора често не се наспиват, което може да предизвика мигрена.
 • Недостиг на серотонин – този невромедиатор регулира емоционалното ни състояние. При дефицит се развиват психически разстройства, сред които и тревожност. Когато нивото на серотонина рязко се понижава, кръвоносните съдове се свиват, и започва да ни боли глава.
 • Общ стрес – в стресови ситуации мускулите се свиват и ако това състояние е по-продължително, тялото реагира с главоболие. Освен това стресът се смята за една от основните причини за мигрена.

4.Храносмилателни разстройства

Причината е връзката между мозъка и дебелото черво с нервни влакна. Сигналът се тревога мигновено постъпва в стомашно-чревния тракт и се проявява в соматични заболявания. При нервничене и вълнение, много хора усещат трепет в корема или леко гадене.

Хроничната тревожност напомня за себе си с по-сериозни неразположения:

 • Спазми в корема;
 • Диария или повръщане;
 • Запек;
 • Нарушения на апетита;
 • Язвена болест;
 • Синдром на раздразненото дебело черво.

Притесненията, че повръщането и диария могат да се случат сред хора, морално потискат и усилват тревогата. Освен това продължителната дисфункция на стомашно-чревния тракт не просто пречи да живеем нормално, но и води до тежки личностни разстройства.

5.Затруднено дишане

В състояние на тревога дишането се затруднява. Това се проявява по различен начин – от хипервентилация и ускорено дишане до задух и недостиг на въздух. Обикновено тези симптоми са с краткотрайна изява. Повтарят се при ситуации на напрежение.

Например, по време на паническа атака на хората им се струва често да усетят, че не знаят как да дишат. Такива усещания объркват и задълбочават тревожното разстройство.

6.Изтръпване на крайниците

Тревожните хора описват това усещане като мравучкане в изтръпналите длани, предмишниците или прасците и стъпалата.

Така тялото реагира на всеобщото превъзбуждане. В отговор на заплахата организмът преразпределя ресурси – кръвта се отчита от крайниците и се насочва към по-важни органи, например, към сърцето.

7.Хронични болки с неясен произход

Изследванията показват, че 45% от хората с хронични болки страдат от тревожни разстройства. Тази група хора изпитвали по-интензивни болки и по-често се оплаквали от живота.

Същите тези хора не търпели толкова силни болки и по-често попадали в мъчителен цикъл от множествени симптоми.