Министерският съвет ще предложи на Народното събрание извънредното положение в страната да бъде удължено с още един месец.

Високата смъртност и заболели в Европа мотив за предложението

Сред мотивите на правителството са влошаване на епидемиологичната обстановка в целия Европейски съюз и страните част от Европейското икономическо пространство.

Броят на заболелите от коронавирус само в Испания и в Италия вече е над 200 000 души, макар и да се наблюдава забавяне, се очаква броят на нуждаещите се от медицинска помощ в цяла Европа да нараства.

Отделно във Великобритания, Германия и Франция също заболелите бързо нарастват, здравните системи се подложени на огромен натиск.

С това са свързани и основните опасения на Министерския съвет. Засега не е ясно дали ще може да се премине към по-леки противоепидемични мерки у нас след 13 април, когато изтича първият месец на извънредното положение.

Въпреки бързото нарастване на заболелите в цяла Европа и високата смъртност в Италия и Испания, се забелязва, макар и плаха тенденция на забавяне на темповете на разпространение на вируса.

Най-засегнатата към момента от пандемията Италия, където починалите са над 12 000 за по-малко от 2 месеца, строгите противоепидемични мерки към момента са със срок до 9 април.

Прибързано ли е предложението на правителството

Предложението на Министерски съвет изглежда доста прибързано и може да предизвика нова вълна на паника и напрежение в обществото, макар и до голяма степен повечето хора свикнаха с въведените ограничения.

Засега няма яснота кога ще се разглежда предложението на Министерския съвет за удължаване на извънредното положение, както и проектът за актуализация на бюджета, тъй като след снощното обявление за заразен депутат, всички народни представители днес са тествани.

На днешния съвет на председателите на Народното събрание е взето решение утре да не се проведе пленарно заседание, а да се изчакат резултатите от тестовете на депутатите, които трябва да излязат в рамките на 48 часа.

От оперативния щаб тази сутрин стана ясно, че заразеният депутат ще бъде хоспитализиран и под лекарско наблюдение.

Мъж с лека хипертония и COVID-19 е починал в Кюстендил

Междувременно на сайта на здравното министерство се появи съобщение за още един смъртен случай, вследствие на COVID-19 у нас.

Това е 9-тият от началото на епидемията в страната. Мъжът е бил настанен в интензивното отделение на окръжната болница в Кюстендил и е на сравнително млада възраст, на едва 57 години.

Вирусът е внесен от Германия, тъй като е установено, че той и неговата съпруга са се върнали от Германия наскоро. За мъжът е известно, че е страдал от лека форма на хипертония, която трудно би могла да стане причина за летален изход.

Съпругата на мъжа също е заразена и с бронхопневмония, хоспитализирана е в МБАЛ-Кюстендил, състоянието ѝ към момента е стабилно.

Оздравелите станаха 20, 80-годишен се пребори с вируса

От оперативния щаб тази сутрин обобщиха информацията за заразените от вчера, като за 24 часа те са общо 33 и вече надхвърлят 400.

От съобщението на здравно министерство вчера следобед, което вече заменя брифинга, в София са потвърдени 2 нови случая, а общо за страната са 13.

Освен в София по още 2-ма заразени има в Бургас, Пловдив и Добрич. В Русе е потвърден първи заразен, като така се превръща 22-рата област в страната, в която има заразени официално с коронавирус.

Според изнесената информация, става въпрос за мъж, който е работел по ски курортите в Австрия и се е върнал в страната наскоро. 

Излекуваните се увеличават до 20, което е над 5% от общия брой на заразените. Сред тях има и възрастен на 80 години, който е успял да се пребори с вируса, и младеж на 27 години.

От оперативния щаб отбелязаха, че никой с коронавирус няма да бъде връщан, макар и да е с прекъснати здравноосигурителни права. Става въпрос за силно заразна болест, чието лечение след да се финансира от държавния бюджет като спешно състояние.

Допълнено бе и още във ВМА има хоспитализирани 8 души, които са с прекъснати права на здравно осигуряване, но няма да им бъде отказано лечение.