Феноменалното обоняние на кучетата може да се използва не само за откриване на взривни вещества и наркотици.

Много изследователски групи опитват да научат най-добрия приятел на човека да надушва различни заболявания, например, рак и епилепсия.

Как кучетата успяват да уловят миризмата на коронавируса

Британски учени искат да узнаят могат ли кучета да откриват по миризмата новата коронавирусна инфекция COVID-19.

Възможно е новите изследвания да помогнат за откриване на бърз и неинвазивен метод за предварителна диагностика на болестта. Това би могло да забави нейното разпространение.

Да научат кучетата да откриват COVID-19 се опитват учени от Дърамския университет и Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина с помощта на неправителствената организация „Медицински кучета - изследователи”.

През 2018 г. тази група учени науча кучетата от породата на спрингер-шпаньолите /с клепналите големи уши/ да откриват по миризмата хора болни от малария.

Учените се надяват да постигнат аналогичен успех и в новото начинание.

Респираторните заболявания, каквото е и COVID-19, променят миризмата на тялото. Затова вероятността кучетата да могат да улавят миризмата е много голяма.

Този метод за диагностика би могъл бързо да подобри възможностите за реакция на COVID-19.

Кучета могат да откриват повишена температура при хората

Предполага се, че кучетата също могат да открият дали човек е с повишена температура. Съществуват няколко механизма, с помощта на които те могат да поставят диагноза COVID-19.

Съобщава се, че тренирано куче би могло да „изследва” по 250 души за коронавирус за час. Кучетата се обучават по методики, които вече са се прилагали за тренировка на надушване на бактериални инфекции.

Един от съоснователите на неправителствената организация, която участва в експеримента, посочва, че и към момента съществува увереност, че кучетата биха могли да открият COVID-19.

Надали обаче обучените кучета ще започнат да се използват вместо бързи тестове, по-скоро биха били от помощ за откриване на т.нар. безсимптомни или в инкубационен период.

Заради това свойство на вируса да не се проявява по никакъв начин при много хора към момента са и наложените масово от всички държави по света строги противоепидемични мерки.