Какви ли не трикове прилагат съвременните жени, за да изглеждат прекрасно? Този път става въпрос за свръхмодерен метод, превърнал се в истинска тенденция в САЩ. Наскоро родилите американски знаменитости не спират да разказват за средството-чудо, което в кратки срокове им помага да върнат своята младост, красота и здраве.

И всички тези възторжени отзиви се отнасят за уникалния орган, който се образува само по време на бременност – плацентата, която е необходимо да се използва в качеството на биологично активна добавка към храната.

Детето в утробата на неговата майка е надеждно защитено от външния свят. Огромна роля в това играе неговата плацента или както я наричат гинеколозите „детското място“.

Звездни приумици

Плацента след раждането са яли актрисите Маим Бялик, сестрите близначки Тамара и Тия Моури и дори мегазвездата Том Круз, който опитал „детското място“ веднага след раждането на неговата дъщеричка – на младия баща го интересували не само въпросите за красотата, но и такова било изискването на неговите духовни наставници, последователи на сциентологията.

Светската лъвица Ким Кардашия също обеща да изяде плацентата веднага след раждането, но решила ли се е тя в крайна сметка да го направи до сега не е известно.
А актрисата от известен американски сериал, неизлъчван у нас, Габи Хофман не скрила това, което е направила – младата майка скандализира обществеността като разказа начинът, по който е приготвила чудесният коктейл от плацента.

Полезният „субпродукт“

Следва да се отбележи, че за това, че плацентата може да се употребява като храна, хората са знаели отдавна и е широко разпространена в някои култури. Подобен способ за възстановяване на жизнените сили може да се определи като традиционен за китайската медицина.

Със същата цел, тоест за подмладяване този орган е бил употребяван в Япония и Виетнам. Затова в този случай за никакъв акт на канибализъм не може да става и дума. Според психиатри изяждането на плацентата на бебето не се явява патология.

Какво представлява „детското място“? Плацентата е ембрионален орган, плътно „прилепен“ към стената на матката, който започва да се формира в женския организъм около 1 седмица след зачеването.

Плацентата е необходима за храненето и дишането на зародиша, чрез нея плодът получава антитела срещу различни заболявания, така се формира неговия имунитет.

Този орган предпазва детето от удари и други механични въздействия. Заедно с това чрез плацентата плодът „връща“ в женския организъм отпадните продукти от своята жизнена дейност.

„Детското място“ е с тегло приблизително около 0.45-0.8 кг заедно с мембраните излиза от родилката след появата на детето на бял свят. На външен вид плацентата напомня на изпусната тупка със синкав цвят с дебелина от 2-3 см и с диаметър около 16-18 см.

Какви полезни за здравето на човека вещества съдържа тя?

„Детското място“ е богато на желязо, белтъчини, витамини, хормони – сред последните са тези, които влияят на лактацията – пролактин и окситоцин.

Следва да се отбележи, че окситоцинът отговаря за нашата потребност от близост и любов, а пролактинът според последните данни, е свързан със серотонина – хормонът на радостта и удоволствието.

Освен това в плацентата се съдържа и друг антидепресант – витамин В6. Ето защо изяждането на детското място спомага не само за бързо влизане във форма, но и за стимулиране на лактацията.