Свикнали сме да слушаме, че яйцата са тежка храна за черния дроб, богата на холестерол. Но това е само едната им страна.
Съвременните изследвания на диетолозите потвърждават, че яйцата е необходимо да се консумират от всички.

Само хора, страдащи от диабет и алергии, са длъжни да се ограничават. За останалите тази храна е безценна.

Ето защо да включвате яйцата във вашето ежедневно меню:

1. Храна, която лесно се усвоява

Яйченият белтък се усвоява от организма на 98%. Това е отличен строителен материал за нови клетки. Важно е яйца да се ядат за растеж на мускулна маса и за поддържането и на дължимо ниво.

Употребата на 1 яйце на ден подпомага отслабването. Питателната белтъчна храна способства за бързото засищане, за понижаване на апетита и за подобряване на метаболизма.

Особено полезно е яйцата да се ядат на закуска. Това помага на организма да контролира хормона на глада грелин, да не преяждате и да се чувствате отлично.

2. Богати са на витамини

Яйцата имат в своя състав цял набор от полезни витамини. В едно яйце обикновено се съдържа витамин А – 5% от дневната норма и витамин Д – 10% от нормата за деня.

Фосфорът, желязото, цинкът, йодът, ретинолът, рибофлавинът – всички тези микроелементи присъстват в яйцата.

Ако изяждате 1 яйце всеки ден, можете и да не се безпокоите за здравето на очите си – антиоксидантът лутеин предпазва очният мускул от обусловената от възрастта дегенерация.

А витамин А спасява от кокоша слепота, в тъмното време от денонощието.

3. Яйцата предпазват от остеопороза

Твърдо свареното яйце е гаранцията, че костите ще бъдат здрави. Проблемът с крехките кости е болезнен за много хора, особено за жени след 40-годишна възраст. И от сега трябва да се пазим, за да нямаме подобни проблеми в бъдеще.

4. Подпомага функцията на мозъка

В яйцата в значителни количества се съдържа холин /витамин В4/ – вещество, което подпомага умствените функции.

Помага за подобряване на паметта, творческото мислене, за бърза реакция на дразнители. За хората, които вършат умствена работа, този витамин е просто незаменим.

Ако след 3-годишна възраст детето няма алергии, то е важно да му осигурите по 1 яйце на ден за правилно развитие на мозъка и за формиране на нормален хормонален фон.

5. Яйцата понижават риска от развитие на атеросклероза

След употребата на яйца нивата на холестерола в кръвта не се покачват. Липидните протеини с ниска плътност, тоест лошият холестерол, са уравновесени с фосфатиди – съединения подобни на лецитина.

Фосфатидите препятстват възникването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове.

По-добре е да се употребяват варени яйца без краве масло или зехтин. Това на 100% ще ви предпази от проблеми с черния дроб.

Обърнете внимание, че тънката черупка, която се пука много лесно говори за понижена хранителна стойност на яйцето. Но нейният цвят не е показател за ползата от яйцата.

Също така има значение по какъв са произведени яйцата, дали клетъчно, тоест кокошката е затворена в клетка в птицеферма и така прекарва целият си живот или е от свободна кокошка, която ако е домашна, обикаля по двора на селската къща или на голяма ферма.

Разликата е в пъти по-високата хранителна стойност на яйцата от свободно отгледаните кокошки.