Често говорим за диети и изгаряне на мазнините, но всъщност имаме много погрешни схващания за загубата на тегло.

Това е процес,  при който тялото започва да използва складираната енергия под формата на мазнини и мускули, но при дефицит на достатъчно енергия под формата на храна.

Иначе казано, за да накараме тялото си да разгражда складираните запаси във вид на мазнини, просто трябва да поемаме по-малки количества храна.

Но мазнините също са маса – какво става с тях в процеса на отслабване?

Някои хора смятат, че мазнините се превръщат в енергия или в топлина в нарушение на закона за запазване на масата.

Други смятат, че мазнината някак си изчезва или пък дори, че се превръща в мускули.

Казвали са ми, че вие никога няма да загубите своите мастни клетки, натрупани във вид на мастна тъкан, щом веднъж се сдобиете с тях. Но че ако тренирате, то те могат да се свият.

Според Андрю Браун от University of New South Wales и австралийската телевизионна звезда – бившият физик Рубен Мийрман, когато отслабваме, издишаме мазнините.

Това показват техните нови изчисления въз основа на съществуващите познания по биохимия. Резултатите са публикувани в British Medical Journal тази седмица.

"Налице е изненадващо невежество и объркване по темата за метаболитния процес на загуба на тегло," казва Браун в съобщение за пресата. "

Правилният отговор е, че по-голямата част от масата се издишва във въздуха под формата на въглероден диоксид," добавя Мийрман.

Излишните въглехидрати и протеини се превръщат в химични съединения, наречени триглицериди. Те се състоят от въглерод, водород и кислород. Триглицеридите след това се съхраняват в липидни капчици в мастните клетки.

За да отслабнете, се опитвате да метаболизирате тези триглицериди, а това означава отключване на въглерода, който се съхранява в мастните клетки.

Загубата на 10 кг човешки мазнини изисква да вдишвате 29 кг кислород, произвеждайки 28 килограма въглероден диоксид и 11 килограма вода. Това е метаболитната съдба на мазнините.

Андрю Браун и Рубен Мийрман изчисляват съотношението на масата, съхранявана в тези 10 килограма мазнина, която излиза във въздуха под формата на въглероден диоксид и вода в процеса на отслабването ви.

Чрез проследяване на пътя на тези атоми извън тялото, давамата са установили, че 8.4 от тези килограми са издишания въглероден диоксид. Оказва се, че дробовете ни са основният отделителен орган в процеса на загуба на тегло.

Останалите 1,6 кг се превръщат във вода, която се отделя с урината, фекалиите, с потта, дъха, сълзите и с други телесни течности.

Означава ли всичко това, че в периода след празниците трябва всички ние просто да дишаме по-дълбоко, за да изхвърлим с дъха си излишните килограми?  Категорично не.

Дихателните упражнения, когато са повече, отколкото се изисква от метаболизма на човек, водят до хипервентилация, последвана от замаяност, сърцебиене и загуба на съзнание.