При хората с епизодична мигрена 3 или повече дневно кафе с кофеин дневно е възможно да предизвикат главоболие на същия или на следващия ден според ново съвместно изследване на Медицинския факултет на Харвардския университет.

Мигрена и кафе - не е невъзможна комбинация

Мигрената е третото по разпространение заболяване в света, което засяга 1,04 млрд. възрастни. Към симптомите, освен силно главоболие, е възможно гадене, промени в настроението, чувствителност към светлина и звук, а също зрителни и слухови халюцинации.

Пристъпите на мигрена е възможно да са предизвикани от метеорологични условия, нарушения на съня, хормонални изменения, стрес и лекарства и определени храни или напитки.

Някои потенциални провокатори, сред които недостиг на сън, е възможно да увеличат риска от мигрена, ролята на кофеина е особено сложна, защото може да предизвика пристъп, но помага за контрол на симптомите.

Въздействието от кофеина зависи както от дозата, така и от чистотата, но са проведени малко проспективни изследвания на непосредствения риск от възникване на мигрена, доказателствата са недостатъчни за разработване на диетични препоръки при мигрена.

В изследването взели участие 98 възрастни, страдащи от епизодична мигрена. Те попълвали електронните дневници 2 пъти дневно в рамките на 6 седмици, като съобщават за прием на напитки с кофеин.

Това са кафе, газирани и енергийни напитки, други фактори от начина на живот, а също и време и характеристики на всяка мигрена.

Провокатори на мигрена - прием на лекарства и много кафета

Участниците също предоставили подробна информация за други разпространени провокатори на мигрена – прием на лекарства, употреба на алкохолни напитки, ниво на активност, симптоми на депресия, психологически стрес, характер на съня и менструален цикъл.

Изследователите сравнявали честотата на възникване на мигрена при всеки участник в дните, когато приемал или не съдържащи кофеин напитки.

Изходните данни показват, че участниците средно изпитвали главоболие средно 5 пъти месечно, 66% от тях приемали по 1-2 порции от напитките с кофеин, а 12% - 3 или повече кафета.

В рамките на 6-седмичният период на изследването участниците изпитвали главоболие средно по 8,4 пъти. Всички съобщават, че по време на изследването пили напитки с кофеин, най-малко веднъж, средно – 7,9 кафета седмично.

Получените данни показват, че 1-2 кафета не увеличават риска от пристъп на главоболие в този ден при хора с епизодична мигрена.