Учени от Университета на Източна Каролина установиха, че жените, които при бременност не спират да тренират, раждат по-силни и здрави деца. Още от раждането си бебетата демонстрират най-добра координация и ловкост в сравнение с останалите мъници.

В изследването взели участие повече от 70 здрави бременни жени на възраст от 18 до 35 години. Всички те износвали едно дете.

Редовна физическа активност при бременност, здраво и силно бебе

От 16 седмица до 36-та на бременността участничките в проекта имали редовна физическа активност. Половината от тях тренирали по собствено усмотрение. По 40-50 минути седмично прекарвали на бягащата пътека, на велотренажор, или в зала за аеробика.

Другата половина от жените /контролната група/ водели не толкова активен начин на живот. Правили само леки упражнения за разтягане и дихателна гимнастика под наблюдение на експерти – също 3 пъти седмично.

Всички жени родили здрави деца, но различията между тях започнали да се проявяват още в първите седмици.

Когато бебетата станали на един месец, те били доста сходни по основни параметри, но децата на трениращите майки вече били по-силни и по-бързи.

По време на прегледите педиатрите редовно карали бебетата да стискат юмруци, да пълзят, да местят предмети, да се въртят по различни начини и да се движат.

Децата, майките на които тренирали, демонстрирали изразено силово превъзходство, пред тези, чиито майки само се разтягали.

Спортните бебета по-добре контролирали своите крайници, били по-координирани като цяло и по-силни, което им давало възможност за повече движение и по-добро развитие.

Тази разлика била особено видима при момиченцата, тъй като цяло те по-бавно развиват моторни навици. Но дъщерите на майките, които спортували, пълзели, хващали и бутали различни предмети наравно с активните момченца на своята възраст.

Защо децата на трениращите са по-здрави, все още не е ясно

Учените засега не могат да обяснят тази зависимост. Предполагат, че някои химически вещества могат да проникнат чрез плацентата и да влияят на развитието на бебето.

Например, адреналин и норадреналин могат да направят това. А те се образуват по време на тренировки и положително влияят на скоростта на реакция на мускулите, с развитие на мускулна сила.

Упражненията също стимулират функционирането на кръвоносната система на бременната и плодът получава повече хранителни вещества и кислород.