Артериите пренасят кръв, съдържаща кислород и хранителни вещества, от сърцето към останалите части на тялото.

Втвърдяване на артериите не е от кафето

Ако артериите станат твърди, това увеличава риска от натоварване на сърцето и се повишава вероятността от сърдечен пристъп и инсулт.

Изследване, проведено от специалисти на Лондонския кралски университет, с участие на 8412 души, трябвало да потвърди или опровергае хипотезата, че пиенето на кафе увеличава твърдостта на артериите.

Участниците в изследването били разделени на 3 групи – такива, които пият по-малко от 1 кафе дневно, от 1 до 3, и такива, които пият по повече от 3 кафета.

Връзката между употребата на кафе и показателите за твърдост на артериите били коригирани с отчитане на фактори като възраст, пол, етническа принадлежност, пушене, употреба на алкохол и високо кръвно.

С помощта на ЯМР и изследване на скоростта на разпространение на пулсовата вълна било установено, че кафето не увеличава твърдостта на артериите, дори ако се пият по 25 кафета на ден.

25 кафета на ден – това нормално ли е

Това не означава, че 25 кафета на ден са норма. Просто това няма отношение към твърдостта на артериите. За сметка на това с толкова много кафе е много вероятно да си докараме хипертония.

Учените вече се досещат защо кафето има лоша слава. Установено е, че повечето хора, които пият кофеинова напитка едновременно злоупотребяват с алкохола и пушат, и обикновено това са мъже.

Очевидно за сърдечно-съдовите заболявания са виновни съвсем други фактори, затова кафето незаслужено бива обвинявано.

През последните години бяха публикувани най-различни изследвания за влиянието на кафето върху здравето и колко е оптимално да се пие да не се вреди на здравето. Заключенията от всяко изследване са разнопосочни.

В едно от проучванията, дори се стигна до откритието, че обичаната кофеинова напитка може да повиши риска от някои видове рак. Но впоследствие стана ясно, че съставки в напитката могат да предпазят черния дроб от сериозно увреждане.