Кафето… С него и сексът не е интересен! А също най-популярната кофеинова напитка е пълна с пестициди и може да предизвика безплодие. Ако вие сте заклет любител на кафето, то за вас имаме лоши новини.

1. Предизвиква безплодие

Добре е кафето да се изключи от хранителния режим, докато човек не създаде поне 2-3 деца. Тази препоръка изхожда от факта, че кафето стимулира синтеза на кортизол – хормон на стреса, който води до хормонален дисбаланс.

Учените пресмятат, че ако една жени пие повече от 4 чаши кафе по време на бременност, то вероятността от спонтанен аборт се увеличава с почти 30%.

2. „Унищожава“ витамините и минералите

Ако един човек пие кафе, то трябва да бъде готов неговият организъм постоянно да страда от недостиг на витамини и минерали.

Това се дължи на факта, че кофеинът влошаване усвояването на витамините В, РР и на ценния за настоящия сезон на настинките и грипа витамин С, а също желязото, цинка, калия и калция.

Специално внимание трябва да се обърне на калция, тъй като злоупотребата с кафе може да крехкост на костите.

3. Кафето води до безсъние

Имате проблеми със заспиването? То тогава си струва да се откажете от кафето или пък да сведете неговото потребление до минимум. След известно време, дори след няколко дни ще забележите, че сте започнали да заспивате много по-лесно.

4. От кофеиновата напитка се пълнее

В краткосрочна перспектива кафето спомага за нормализиране на теглото. Кофеинът усилва кръвообращението и процесът на изгаряне на мазнините. Но при продължителна употреба кофеинът способства за нарушаване на функцията на щитовидната жлеза, която взема участие в обмяната на веществата.

Нарушаването на обменните процеси неизбежно води до появата на мастни отлагания.

5. Разваля настроението

Много хора предполагат, че от кафето могат да станат малко по-щастливи. Но това не е така. Кофеинът въздейства неблагоприятно на невромедиаторите – биологично активни вещества, които участват в процесите на образуване на хормоните на щастието – ендорфини.

6. Проблеми с имунитета

Честото пиене на кафе води до проблеми с имунитета. Това е свързано с няколко причини, а именно влошаване на усвояемостта на витамините и минералите, нарушаване на функцията на щитовидната жлеза и влошаване на качеството на съня.

Всички тези фактори се отразяват неблагоприятно на защитните сили на организма.

7. „Изцежда“ енергията

След поредната чаша кафе първоначално се усеща прилив на сили, но ако сте в редиците на заклетите маниаци на кафето, то вероятно сте забелязали, че имате все по-малко и по-малко сили.

Този ефект се получава, защото 30 минути след изпиването на кафето действието на кофеина изчезва и започва да действа теобромина – вещества, съдържащо се в напитката, които подпомага заспиването.

8. „Удря“ черния дроб

За кафето най-голямата жлеза в човешкото тяло изобщо не е гостоприемна. Налага ѝ се много да се труди, за да преработи този коктейл от вещества, който се съдържа в кафето.

9. Кафето намалява желанието за секс

Щитовидната жлеза влияе и на хормоните, отговорни за сексуалното желание. И когато ози орган започне да „сдава позиции“, то тогава се появяват и проблемите в секса.

10. Пълно е пестициди

Съвременно кафе съдържа в своя състав огромно количество химикали, с които се обработва. Изследванията показват, че в зърната на кафето могат да се открият стотици странични вещества и пестициди, които вредят на човешкия организъм.