Моржовете са хора, които обичат да се къпят в ледена вода и се отличават с крепко здраве. Всички знаят, че те имат силен имунитет, на практика са неуязвими, винаги са в добро настроение.

Или това са просто хора, които също се боят от студа, но всеки път преодоляват себе си преди да потопят в ледена вода?

Митовете, свързани с моржуването са много. Хората наистина смятат, че „моржовете“ не се боят нито от студ, нито от болести, стават практически неуязвими за острите респираторни вирусни инфекции и за тях симптомите на грипа са непознати.

Всичко това неслучайно ни идва наум, тъй като те не се разболяват от ледената вода. Но има разлика между закаляването и липсата на реакции на студа.
Тъй като организмът на хората моржове не реагира на ниската температура в ледената вода, то те биха загинали от прекомерно охлаждане.

А устойчивостта на моржовете е една от възможните приспособителни реакции на организма.

Какво се случва в организма при потапяне в ледена вода?

Водата за закаляване се препоръчва да бъде с температура не по-ниска от 12 градуса. Но моржовете нерядко се къпят и във вода от +5 градуса и дори по-ниска.

Всичко това се дължи на закаляването – те са свикнали на тези екстремални температури и умеят да акумулират силите си за оцеляване във водата.

Действие на вода с температура малко над нулата е винаги стрес за организма. За моржа това е поносим стрес, тъй като е достигнал до преодоляването на тези условия постепенно. За незакален човек такова потапяне може да се окаже смъртоносно.

Топлопроводимостта на водата е с 28 пъти по-висока от тази въздуха. Поради тази причина човек губи топлина практически мигновено. За предотвратяване на тази опасна ситуация кожата свива кръвоносните съдове и позволява на кръвта да достига до повърхността на тялото.

Сърцебиенето съществено се забавя приблизително около 10 пъти в минута, като в този момент се увеличава потреблението на кислород от всички органи и тъкани.

Централизацията на кръвообращението подобрява снабдяването с кръв на всички органи. Това засилва обмяната на веществата и подобрява храненето на тъкането.

Стресовото въздействие на ледената вода води до освобождаване на хормони от надбъбречните жлези и хипофизата, многократно се усилва образуването на ендорфини, на противовъзпалителни вещества.

Това води до активация на имунитета и повишаване на общия тонус на организма. Този ефект се запазва за няколко часа.

Тези процеси протичат в организма при престой във вода с екстремално ниска температура в продължение на не повече от 2 минути. Ако се стои повече в ледената вода, това може да доведе до изтощаване на защитните механизми и да предизвика обратен ефект.

Как закаленият организъм реагира на вирусите?

Боледуват ли моржовете от грип и ОРВИ? Трябва да се признае, че да. Колкото и би ни се искало да вярваме, че правилното закаляване и моржуване предпазват от всички инфекции, то толкова силният респираторен вирус, като свинският грип, може да пробие мощната защита на любителя да се къпе в студена вода.

В действителност има данни, че при закалените хора рискът от разболяване от грип е с 5 по-малък, отколкото при останалите. Прието е да се смята, че при тях заболяването протича в лека или средна по тежест форма.