Днес почти не може да се срещне жена на средна възраст и дори по-младите, която да е с естествения си цвят на косата, понякога дори и момичетата в тийнейджърска възраст боядисват косите си.

Според британски учени тази съвременна тенденция за все повече използване на бои за коса е изключително вредна за черния ни дроб.

Посещението на салони за красота според специалистите може да доведе до разрушаването на органите, тъй като в състава на боите за коса се съдържат вещества, предизвикващи цироза на черния дроб.

Научните сътрудници на Лондонския университет експериментално успели да докажат, че химикалите, влизащи в състава на повечето бои за коса, са опасни за здравето на черния дроб.

В своите проучвания британските специалисти използвали данните от 3 групи доброволци. В първата група били включени 318 мъже и 381 жени. Те страдали от билиарна цироза. Това заболяване се развило у доброволците в периода от 1997 до 2003-та година.

Втората група била сформирана от 2258 души от Британския националния център за подкрепа на пациентите с такова заболяване. В 3-тата група влезли случайно подбрани доброволци.

Участниците в проучването попълнили специални анкети, в които експерти включили въпроси, свързани с екологични и генетични фактори на риска от развитие на билиарна цироза.

По време на провеждането на анкетите се установило, че хората, които един месец в продължение на няколко години боядисвали косата си, по-често страдали от опасното заболяване.

При тях била поставена диагноза за синдром, обусловен от хиперфункция на щитовидната жлеза, под названието хипертиреоза и целиакия, тоест хронично заболяване на тънкото черво.

Освен това тези пациенти се сблъсквали с артрит и цироза. Да припомним, че при цироза се наблюдава разпространение на плътна съединителна тъкан в черния дроб.

Специалистите провели детайлен анализ на химическия състав на средствата з боядисване на косата и установили, че тяхното постоянно използване способства за развитието на дисфункции на жлъчните пътища.

На свой ред това нарушение създава сериозен риск от тежко възпаление и образуване на белези на чернодробната тъкан.

В резултат протича блокиране на оттичането на жлъчката и се развива увреждане на черния дроб и сериозно се увеличава риска от възникване на цироза в близко бъдеще.

Учените съобщават и за други негативни последствия от боядисването на косата, сред които е например алергията. Проблемът е в това, че и боята за коса прониква в косъма и остава там, докато не бъде подстриган.

Според изследователите подобни реакции на организма към вредни химични вещества, присъстващи в състава на различните бои за коса се свързват с доста сериозни нарушения. Боядисването на косата, предизвикващо алергична реакция, в бъдеще може да стане причина дори и за летален изход.

Също така в състава на повечето бои за коса влиза амоняк, и колкото това вещество е в по-голямо количество, толкова повече се влошава състоянието на косата. Под въздействието на боята структурата на косъма се променя.

Като веществата в нея практически го разкъсват отвътре. За кожата на главата такъв контакт също не е изобщо полезен.

От друга страна дори ресането е вредно, тъй като нарушава състоянието на кутикулата на косъма, но пък е полезно за снабдяването на скалпа с хранителни вещества, благодарение на стимулирането на притока на кръв с помощта на гребена. Затова всяка вреда може да се определи като сравнително относителна