Работа от сутрин до вечер, пазаруване, приготвяне на вечеря и помощ на децата в училище. В ежедневието ни има толкова неща за вършене, че перспективата за генерално почистване на дома откровено плаши.

Ако нямате възможност да наемете човек или фирма, който да я върши вместо вас, възниква въпроса, толкова ли нужно редовното почистване на дома? Може би е достатъчно обикновеното почистване? Отговор на този въпрос опитват да дадат учените.

Защо мръсният дом е опасен за здравето

Освен че жилището без редовно почистване изглежда неподдържано за външни хора, то може да представлява сериозна заплаха за здравето ви. В такава среда прекрасно се чувстват микроби и плесени, появяват се цели топки прах.

Проучване, проведено през 2018 г. от Американския институт по чистотата, показва, че 38% от хората са обезпокоени дали са достатъчни техните методи за почистване на дома за предотвратяване на проблеми със здравето.

Експертите успяват точно да определят какво има значение за профилактика на заболявания, и какво може да се пропусне.

Основно почистване на дома – какво означава това

Много хора се хващат за фразата „основно почистване”, но какво означава от гледна точка на съхранение на здравето.

Генералното почистване предполага премахване на отделящата мръсотия, например като котлен камък и включва почистване на тези области, на които не се отделя време при обичайно почистване.

Това може да е основно почистване на шкафове в кухнята, миене на прозорци, почистване а битова техника, фурна, хладилника, камерата на хладилника, евентуално неговия фризер, миене със специални средства на киселини и почистване на мебелите с пара.

За качествено основно почистване са необходими мощни почистващи средства – за премахване на котления камък и за почистване на тоалетната, за миене на подовете, за почистване на фурната и премахване на замърсявания от различни повърхности и огледала.

При провеждане на основно почистване е необходимо да сме внимателни. Тяхната цел е обхващането на тези места, които обикновено не чистим. Това е почистване там, където само сега е възможно.

Наистина ли е необходимо такова почистване

Колкото и удивително да ви звучи, но някои експерти се придържат към мнението, че необходимостта от основно почистване се надценява от хората.

Причината е в това, че никога не можем да се избавим от алергените, сред които акарите, космите на домашните любимци, спорите на плесени. Те се натрупват с течение на времето.

За това и за здравето е доста по-важно да се прави редовно почистване, отколкото едно мащабно и основно. Освен това съществуват доказателства, че ако проведете едно основно почистване, нивото на алергените ще се върне към тези стойности, които са били преди него, само след месец.

Така специалистите се придържат към мнението, че е много по-важно да се прави редовно почистване, което е ограничено по-мащаб, отколкото основно, например, веднъж годишно.

1.Почистване с прахосмукачка

Особено важно е това да се прави, ако сте склонни към алергии. По данни на Института по астма и алергия – AAFA, въздействието на акарите и спорите на плесени може да влоши симптомите на алергия, сред които кихане, кашлица, сърбеж, сълзящи очи.

Това може да предизвика пристъп на астма, да предизвика затруднено дишане, кашлица, хрипове и болка в гърдите. Ежедневното почистване е един от най-добрите способи за профилактика на възможни проблеми.

Когато се касае за акарите, то хората на първо място реагират на продукти от тяхната жизнена дейност. Например, един грам битов прах съдържа хиляди акари, всеки от които образува около 20 фекални гранули дневно.

2.Пране на спалното бельо

Около една трета от нашия живот прекарваме в сън, затова за чистотата на спалното бельо трябва да се обръща специално внимание. Изследванията показват, че в спалните живеят най-много акари.

Използването на чаршафи и калъфки също е развъдник на гъбички, тъй като събират козината на домашните животни. В изследване от 2017 г., публикувано в издание за Алергия, Астма и клинична имунология, се установява, че въздействието на алергените през нощта може неблагоприятно да се отрази на качеството на съня, затова учените съветват да се пере спалното бельо минимум веднъж седмично.

3.Миене на хладилника

Хладилникът е любимо място на бактериите. Препоръчва да се мие веднъж на два месеца, за да сме сигурни, че хранителните ни продукти се съхраняват при нормални условия. Пълноценното почистване на хладилника означава забърсване на всеки рафт и на кутиите, а също и своевременно премахване на развалената храна от него.

4.НЕ на трупането на вещи

Тенденцията за минимализъм – това е отличен избор за здравето

Можете да намалите количеството алергени у дома, просто като се избавите от излишните вещи. Помислете как да намалите количеството килими, декоративни възглавници и щори у дома.

Така генералното почистване на дома се оказва не най-доброто решение за здравето, не е панацея срещу заболявания. По-добрият вариант е редовното и базово почистване на дома.