Човешкият папиломен вирус е толкова често срещан, че един от всеки двама сексуално активни възрастни е бил инфектиран с един или повече от приблизително 100 вида HPV, като само 30 от тях са предавани по полов път. Повечето от тях са доброкачествени, но някои са причина за образуване на генитални брадавици, а други – на рак на шийката на матката. Развитието на това заболяване може да бъде спряно в ранен стадий посредством нежно безболезнено остъргване на шийката на матката, познато като цитонамазка.

Какво е анормална цитонамазка?

Цитонамазката или още пап тест е част от рутинните прегледи на жената. Това е най-добрият начин да се предпазите от рак на шийката на матката, защото чрез него могат да се открият клетки по нея, които е възможно да се превърнат в ракови. Шийката на матката е в долната част на матката, която е отворена към влагалището. Когато лекарят ви каже, че вашата цитонамазка е „анормална”, това означава, че тестът е открил някакви клетки по шийката на матката, които не изглеждат нормално. Но това не значи, че имат рак. Всъщност, шансовете да имате рак са много малки.

Каква е причината за анормален пап тест?

В повечето случаи анормалните клетъчни изменения по шийката на матката са причинени от някои видове човешки папиломен вирус, който е полово предавана болест. Обикновено тези клетъчни промени отминават сами. Но някои видове HPV вирус се свързват с рака. Затова е изключително важно всяка жена да прави този тест редовно. Отнема много години клетъчните изменения в шийката на матката да се превърнат в рак.

Какво увеличава риска цитонамазката ви да е анормална?

Високорисковият секс увеличава шансовете да имате човешки папиломен вирус, а оттам и анормална цитонамазка. Високорисковият секс включва секс без предпазни средства или наличие на повече от един сексуален партньор (или секс с човек, който има повече от един сексуален партньор).

Човешкият папиломен вирус може да бъде в тялото ви в продължение на много години без да знаете. Затова дори и сега да имате един партньор и да практикувате безопасен секс, все още можете да имате анормален пап тест, ако сте били изложени на HPV в миналото.

Анормални изменения на клетките причиняват ли симптоми?

Клетъчните промени, както и човешкият папиломен вирус не причиняват симптоми. Затова е много важно да редовно да правите пап тест.

Ако различни болести или инфекции, предавани по полов път са причина за анормалната цитонамазка, може да имате следните симптоми:

Течение от вагината, което не е нормално за вас, като промяна в количеството, цвета, миризмата или консистенцията.

Болка, парене или щипене в таза или гениталната област при уриниране или секс.

Рани, бучки, мехури, обриви или брадавици по или около гениталиите.

 Какво да направите, ако имате анормален пап тест?

Ще е нужно да направите още тестове, за да разберете дали имате инфекция или да разберете колко сериозни са измененията на клетките.

Колоскопия – тест, който изследва вагината и шийката на матката чрез специален уред.

Тест за човешки папиломен вирус – подобно на пап теста, този тест се прави с проба от клетки, взети от шийката на матката.

Друг пап тест след 4 до 6 месеца.

Колпоскопията обикновено се прави преди да се назначи лечение. При нея докторът взима малка проба тъкан от шийката на матката, за да може да се види под микроскоп. Това се нарича биопсия.

Лечение (ако се назначи такова) – ще зависи дали промените на клетките са леки, средни или сериозни. Ако са средни до сериозни, може да се наложи лечение, което да унищожи анормалните клетки.