Дори и да имате щастлива връзка, псориазисът може да бъде убиец на сексуалния ви живот. За повечето от нас сексуалното желание е на моменти, но псориазисът може да намали желанието ви като съсипе увереността ви и направи секса болезнен. Ето как да премахнете пречките, които псориазисът поставя.

Първата пречка: чувствате се непривлекателни

Понякога, когато сте в интимна ситуация, през ума ви минава, че сигурно изглеждате ужасно. В подобни моменти дори и партньорът ви да разбира състоянието ви, подобни мисли пак може да нахлуват в главата ви.

Как да го преодолеете – 5 стъпки

Да се борите с безпокойството изисква контрол. Ако причината да не правите секс е, защото ви тревожи състоянието ви, то ще има сила върху вас. Трябва да си върнете тази сила.

1 Говорете за това предварително

Говорете за заболяването с партньора си преди да станете интимни. Много хора се страхуват, че това може да изненада близкия му човек. Като поставите въпроса открито и поговорите, вие взимате нещата под контрол.

2 Фокусирайте се върху удоволствието

Всеки път, когато се разсейвате или мислите, удоволствието от секса ще изчезне. Трябва да се фокусирате върху партньора си и радостта от това, че създавате нещо хубаво заедно. Техниките за релаксация (или просто дълбокото дишане), когато разни мисли възникнат в главата ви, могат да помогнат да останете фокусирани.

3 Не се насилвайте

Правете разлика между тревожността, която ви пречи, и моментите, когато просто не сте в настроение. В моментите на интимност, следвайте „първичните си усещания” (сексуално привличане), а не „усещанията, породени от ситуацията” (вина, срам). Ако имате желание да правите секс и условията са подходящи, давайте. Но ако не е точният момент или изпитвате болка, не прибързвайте и почакайте.

4 Открийте кое работи за вас

Има хора, при които грижата за кожата може да играе роля на любовна игра. Тази стратегия не само увеличава интимността между двама души, но също помага на партньора да разбере по-добре заболяването.

Втора пречка: болка

Понякога се тревожите при мисълта да правите секс, защото ви боли. Псориазисът може дори да се появи по интимни области на тялото ви, превръщайки секса в неудобство. Като например псориазисът, който се появява около вагиналната област, което прави тази зона болезнена, а може дори да прокърви.

5 Преодолейте го, като говорите за него

Ако сексът е болезнен, трябва да има разбиране и комуникация между партньорите. Диалогът между тях им дава възможност да решат какво да правят, за да е приятно и на двамата. Може дори да се установят някои основни правила, за това какво трябва и не трябва да прави вашият партньор преди да станете интимни – особено, ако някои действия ви карат да се чувствате неудобно.

Кога да потърсите помощ

Ако сте претърпели болка или отхвърляне, когато сте били близки с някого, можете да решите да не обърнете внимание на ситуацията, което може да се превърне в порочен кръг. Ако осъзнаете, че избягвате секса за дълъг период от време или се чувствате неспособни да говорите за това с партньора си, потърсете помощ от приятел, лекар, терапевт или някаква група за подкрепа. В противен случай е възможно нещата да станат по-лоши, а избягването да се превърне във фобия. Хората не просто се чувстват по-добре, когато поговорят с близък приятел или доверен човек – да бъдат открити с човек, на когото вярват, има забележителни емоционални и физически лечебни резултати.