Кожата е един изключително важен орган в човешкото тяло, за който трябва да полагаме грижи, както за сърцето, бъбреците и другите ни важни органи.

Кожата е дихателен орган, който освен това е и най-големият в човешкия организъм.

Човешката кожа е с размер от около 5 квадратни метра и освен това нейните клетки се обновяват на всеки час.

Друг интересен факт е, че през живота си всеки индивид сменя около 47 кг кожа.

Телесната ни маса се състои от около 10% кожа или средностатистически от 7 до 10 килограма кожа.

Но едва ли някой си е давал сметка за тези интересни факти и чак сега се замисляте всъщност колко важен орган е тя.

За това и трябва да полагаме специални грижи, за да поддържаме своята кожа здрава, чиста и в добро състояние.

Едно от най-важните неща, с които да постигнем този резултат, е да не сме пушачи или да не приемаме тютюн по какъвто и да било друг начин.

Това е така, защото в състава си никотинът съдържа вещества, които се натрупват вътре в кожата, влошават нейното здраве и в резултат променят цвета й.

Ако някога сте се чудили защо някой ваш приятел пушач е с по-жълти пръсти, сега вече разбирате какво всъщност причиняват цигарите на кожата ни.

Цигарите водят до поява на сиви отенъци по кожата на лицето и до по-бързото й дехидратиране.

Освен това пак цигарите са виновни за изсушаването на най-големия дихателен орган и за появата на по-видно окосмяване по лицето.

Друг минус, който цигарите водят със себе си що се отнася до кожата ни, е това, че процесите на стареене драстично увеличават скоростта си, когато тялото ни е пренаситено с никотин, а чрез това се образуват и повече бръчки.

При пушачите, раните по тялото, вследствие от убождане, порязване и прочие, зарастват много по-бавно и остава завинаги белег, заради наличието на никотин.

Друг често срещан навик сред хората, който за жалост освен за другите ни органи и системи е пагубен и за кожата, е честата дехидратация.

Повечето хора не пият нужното количество вода на ден и заради това заболяват по най-различни причини.

Препоръчителното количество вода, което всеки човек трябва да изпива на ден е около 3 литра.

Водата овлажнява и хидратира кожата, като по този начин я прави по-еластична, подобрява нейния цвят и я подхранва.

Водата подобрява кръвообръщението и по този начин спомага за непрестанното сменяне на клетките на кожата.

За да бъде здрава и красива човешката кожа, се нуждае от определени витамини и минерали, някои от които влизат в състава на водата.

Друг трик да поддържаме здрава и красива кожа е по-често да се излагаме на слънце.

Както на всички ни е добре известно, слънцето синтезира витамин D в тялото ни и спомага за различните функции, които то извършва.

Експертите препоръчват и внимателното използване на всякакви козметични продукти, защото повечето от тях са с химически състав и са в състояние да увредят кожата ни.

Има препарати с неблагоприятни съставки, които са в състояние да раздразнят кожата, да ни докарат акне и различни обриви, ето защо е добре винаги да се консултирате с дерматолог относно продуктите, които възнамерявате да използвате.