Здравата коса има красив външен вид, блести на слънце, не се заплита и не се разрошва. Мека е на допир и плътна от корените до върха на косъма.

Но колкото и да е учудващо, такъв тип коса се среща все по-рядко. Може би за това са виновни съвременните шампоани с агресивни повърхностно-активни вещества?

Какво се съдържа в предлаганите днес шампоани

5 разновидности на съвременните шампоани

Дерматолози разделят съвременните шампоани на 5 категории в зависимост от миещите средства, които се съдържат в тях – анионни, катионни, нейонни, амфотерни и натурални.

Всяка от групите има различни почистващи и подхранващи свойства. В един шампоан най-често се съчетават 2-4 групи. Миещото средство, което е посочено първо, е с най-висока концентрация и е основно.

Второто и следващите се въвеждат в състава, за да компенсират недостатъците на първото и като цяло за повишаване ефективността на шампоана.

Анионни

Това са повърхностно-активни вещества, които почистват косата много добре, както и скалпа, образуват пяна и лесно се измиват. При често използване обаче могат да доведат до влошаване на състоянието на косата. Затова такива шампоани се препоръчват само при мазна коса.

Катионни

В сравнение с предходния вариант, не почистват толкова добре косата и скалпа, не образуват много пяна. Въпреки това са подходящи за почистване и за придаване на мекота на увредена коса от боядисвания и други агресивни процедури.

Затова и на опаковката пише да се използват в грижата за увредена и боядисана коса. Катионните миещи средства не са съвместими с анионните. Катионният шампоан може да се разпознае по съдържанието.

Нейонни

Причисляват се към най-меката група миещи вещества. С тях се осъществява нежна грижа за косата и помагат за премахване на ефекта на статичното електричество.

Амфотерни

Използват се в детски шампоани и средства, предназначени за тънка, отслабена и увредена коса. Образуват пяна, косата след тяхното използване се поддава на оформяне. Още едно предимство, не дразнят очите, при случайно попадане на лигавиците не предизвикват негативни реакции.

Натурални

Най-известният и разпространен вариант – това са сапунените ядки. Съдържат сапонини, които са естествени повърхностно-активни вещества и се образува много пяна.

След използване на натурален шампоан с тях в състава косата става мека, блести красиво, добре се поддава на грижа.

Образува пяна и лесно се нанасят, но не почистват добре косата, затова и според експертите са само за маркетингови цели.

Видове шампоани според типа коса

За нормална коса, предназначени са за хора, които не си боядисват косата, а скалпът при тях образува умерено количество себум. Основно миещо средство са лаурилсулфатите.

За сух тип коса са подходящи при чести боядисвания и кератиново изправяне. Тези шампоани меко почистват скалпа и косата.

За мазна коса, предназначени за хора, чиито скалп образува обилно количество себум. Те съдържат лаурилсулфати.

За ежедневно използване - обикновено съдържат слаби миещи вещества, препоръчително е към тях да се използват маски за коса.

Лечебни шампоани – необходими ли са ни

Лечебните шампоани – това са отделна група вещества, които трябва да се използват само по лекарско предписание.

Освен изброените ПАВ те имат допълнителни съставки – производни смоли, кортикостероиди, салицилова киселина, сяра, серен сулфид, хлорирани феноли, цинков пиритион.

Тези шампоани са предназначени за решаване на строго определени проблеми – отстраняване на педикулоза, лечение на себореен дерматит или херпес зостер. Недопустимо е да се използват за профилактика – това са лекарствени препарати.

Ежедневното им използване ще е повече вредно, отколкото полезно.

Повечето от нас не се нуждаят от лечебни шампоани и лосиони. За да се подобри външният вид и състоянието на косата, има достатъчно козметика, която може да се открие в най-близкия супермаркет.

Изборът обаче трябва да се прави с отчитане на индивидуалните особености на косата и с оглед съдържанието на ПАВ.

Шампоаните, които са най-подходящи при мазна коса, биха били вредни при чувствителна кожа. Красотата и здравето на човек изискват индивидуален подход.