Появата в семейството на малко дете обръща всичко с главата наопаки. Мъжът и жената, преди раждането са били само партньори, но сега в спешен порядък придобиват напълно нови роли – на мама и на татко.

За жената е много по-лесно да навлезе в своята нова роля, защото ѝ помага еволюцията под формата на хормонални изменения, протичащи в организма.

Можем ли да се преборим с природата и да не се превръщаме в обслужващ персонал за бебето? Да, стига да се подготвим предварително.

Какво се случва, след като се появи бебето

Още по време на бременността синтезът на окситоцин в хипоталамуса се повишава. До раждането нивото на хормона е достатъчно високо, но също така допълнително нараства след всяко кърмене.

Това пептидно съединение помага за формиране на емпатия, приемане и загриженост, които жената насочва към детето.

Окситоцинът също осигурява избирателна привързаност на майката към собствените деца. В това отношение татковците нямат такъв късмет – техният хормонален фон не се променя толкова силно, както при жените с раждането на детето.

Какво може да направи майката след раждането

Всяко явление си има две страни, и опасността за майките се състои в това, че много жени под влиянието на хормоните напълно се потапят в грижите за децата, в техните потребности и комфорт.

Те оставят на заден план грижата за себе си, личностното си развитие и отношенията със съпруга. В бъдеще последствията са сериозни.

Възможно е да се стигне до раздяла, защото не всички семейства успешно преодоляват този труден период – първите години в живота на детето.

Избягването на проблеми е възможно, когато знаем за подводните камъни. Когато сме в центъра на окситоциновата буря, е много трудно обективно да оценим, колко силно влияние на поведението ни оказват хормоните.

За профилактика предварително да си съставим ясен план за действие, който ще ни помогне да не се потопим в рутината за грижата за бебето, да не се запуснем и да не се отдалечим и да охладнеем към половинката.

Какви са решенията за младите майки

Започнете с подбор на качествено и удобно бельо. Но не за хранене на детето, а за фитнес. Препоръчително е спортното долно бельо.

Тренировките, дори в домашни условия, са най-простият, но ефективен начин да върнем предишната си форма след раждането, да повишим издръжливостта и да подобрим настроението.

Изучаване на чужд език, който до досега не сме изучавали, по всякакъв удобен за нас начин – онлайн, на групи, със самоучители. Не ни е необходим много бърз резултат, най-важното е систематичност.

При обучението се задействат много зони на кората на главния мозък, създават се нови невронни мрежи.

Тренираният мозък помага да се противопоставим на обичайните и шаблонни схеми на поведение.

Ако езиците не ни вдъхновяват, можем да опитаме да усвоим нова професия от лекции в Интернет.

Допълнителен бонус е повишаване на благосъстоянието в семейството, благодарение на използването на придобити навици.

Практикувайте хобито си, и то може да стане източник на допълнителни доходи по време на майчинството – или да променим живота си след него. Обучителните аудиоподкастове е много удобно да се слушат при дълги разходки с детето.

Съставете план за посещение на нови места – подгответе различни формати – разходки с количка в непознати части на града, както и пътешествия за цялото семейство.

Задачата е същата, да се активира мозъка с нови впечатления и да се преустанови еднообразието на делничните дни.

Предварително изберете активен кръг на общуване, който е далечен от майчинството. Форуми за компютърни игри или на любителите на отглеждане на риби в аквариуми – каквото ви е по вкуса.

Най-важното е в картината ни за света да има противовес на окситоциновата общност на детска площадка.

Веднъж седмично с половинката си правете романтична среща на четири очи, качествено преживени 2-3 часа, които да посветите на общуването един с друг, не се разсейвате с никого другиго.

Това е необходимият минимум, който ще ви позволи да не се отдалечите един от друг и да остане взаимното привличане. Разбира се, съвсем не е лесно, когато в семейството има малко дете.