Знаем, че черния дроб е биохимичната лаборатория на човешкия организъм. Той се натоварва с токсини, продукти от обмяната на веществата, които се натрупват, чрез нерационално хранене и несъобразен прием на алкохол, както и от прекомерната употреба на някои лекарства.

Днес, ще поговорим за един от най-известните алтернативни начини за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища.

Кое е най-доброто време за пречистване на черния дроб

За най-оптимален се смята периода от края на март до началото на април, тъй като тогава, според специалистите по източна медицина, черния дроб е най-активен и най-бързо може да отдели токсините. Все пак, през лятото и есента, също може да направите профилактика на черния си дроб, благодарение на факта, че пазарите в нашата страна, точно по това време, са пълни с пресни и свежи сезонни плодове и зеленчуци.

Как се провежда т.нар. „пречистваща процедура“

Като за начало е добре да се подготвите психически и да направите съответната процедура в период, в който не сте подложени на силен стрес, за да може да ви бъде по-лесно и да не се натоварвате допълнително. Седмица преди започването на пречистването, ще трябва да бъдете на вегетариански режим, с повече непреработени плодове и зеленчуци и супи, като се старайте да избягвате тежки храни, приготвени чрез пържене или печене с повече мазнина.

Ако сте от хората, които консумират, по принцип, много месо, може през тази въвеждаща седмица да хапвате по-малки количества чисто месо (за предпочитане пилешко или заешко), като в последните 3 въвеждащи дни, е добре приемът му да бъде спрян.

Напитките е добре да се ограничат до вода и прясно изцедени сокове от цвекло, моркови или ябълки, в зависимост от сезонната наличност.

След като мине периодът на въвеждането се започва и със същинската процедура. За целта, ще са необходими 150-300 мл прясно изцеден сок от лимон или грейпфрут и зехтин, като през 20 минути изпивате по няколко малки глътки от сместа. През съответния ден не трябва да приемате друга храна и епрепоръчително да се отдадете на почивка и лека физическа активност, която да не ви изморява.

След около 10 часа, организмът вече започва да изхвърля натрупалите се камъни и шлаки.

В следващите 3-4 дни трябва се осигури период на захранване, който отново да включва свежи плодове и зеленчуци и пресни сокове.

Все пак, внимавайте

Преди да предприемете този пречистващ режим е добре да се консултирате с лекар, особено ако имате и други придружаващи заболявания! Режимът не трябва да се повтаря, по-малко от 3 месеца след последното правеждане.

Освен това не се препоръчва за бременни и деца под 18 години.