Навярно всеки от нас, който опитва да поддържа форма, знае колко бързо излишните калории се отлагат по тялото. Налага се да си плащаме за полученото удоволствие с повече усилия във фитнеса. А ако няма време за тренировки?

Повечето съвременни хора страдат от недостиг на време и затова пропускат възможност да изразходят допълнителните калории, които са си набавили с храната. 

Има начини, които могат да помогнат за 10 минути да изгорим 100 калории и повече.

100 калории за 10 минути - как да го постигнем

1.Упражнения с въже

Всички ние знаем, че за изгаряне на мазнини и калории няма нищо по-добро от аеробни упражнения. При липса на време и възможност за тренировки във фитнес, може да се използва въже за скачане. 

С него може да се спортува навсякъде - в офиса, у дома и на други подходящи места.

Само за 10 минути може да изгорим 107 калории, като не се забранява да се правят и почивки, тъй като не всеки може да издържи толкова дълго да скача на въже, без прекъсване. 

2.Велотренажор – колко калории се изгарят

Може би един от най-разпространените и популярни тренажори за кардио, които са на разположение във всяка спортна зала. Това е най-купуваният уред за лично ползване и особено предпочитан от дамите, които мечтаят да свалят килограми и да се избавят от целулита.

Всяка тренировка на велотренажор помага на организма да изгаря много енергия – 139 калории за 10 минути, а за час повече от 600.

Упражненията на този уред спомагат за повишаване на издръжливостта, подобряват настроението, спомагат за ускоряване на обмяната на веществата, за укрепване на мускулите. Способстват и за оформянето на релеф.

3.Скално катерене – прекрасна алтернатива на фитнеса

Ако се отегчавате от скучните и монотонни упражнения във фитнеса, можете да обърнете внимание на физическата активност, която отдавна се разглежда като пълноценна тренировка.

Днес алпинизмът привлича все повече вниманието на обикновените хора, които не се стремят към големи постижения, но желаят да подобрят параметрите на своето тяло.

Скалното катерене спомага за подобряване на параметрите на тялото, за развитието на гъвкавост и издръжливост.

За една 10-минутна тренировка могат да се изгорят 118 калории и да раздвижат всички мускули, дори и на тези, които не участват при обикновена тренировка във фитнеса.

Още едно предимство на катеренето е, че не се натоварват ставите и гръбнака и е подходящо за хора с всякакво ниво на физическа подготовка.

4.Кога трябва да използваме тежести

Ако обикновената физзарядка сутрин не носи очаквания резултат или желаете да добавите нещо към разходките или към скандинавското ходене, купете си няколко тежести.

Дори прости упражнения от типа на клякания, махове с ръце и крака, скокове могат да повишат ефективността на тренировките, а това означава и да ни помогнат в поддържането на форма.

Само 10 минути занятия с тежести позволяват да се изгорят толкова калории, колкото и за една тренировка без тях.

Ако целта ви е отслабване, но засега не сте решили дали са ви нужни тежести, опитайте с пластмасови шишета с вода, пълни с пясък и с вода.

5.Бойни изкуства

Днес има множество направления, видове и стилове бойни изкуства, сред които всеки може да намери своето. За 10 минути удари по боксовата круша могат да се изгорят до 107 калории.

Удобството на този метод за изгаряне на мазнини е, че можем да си закупим боксова круша и да я сложим у дома.

6.Танци – с полза за тялото  и удоволствие

Танците са още вид физическо натоварване, който може да накара организма да гори калории и да работи над подобряване на своята привлекателност.

Танцувалните движения постепенно проникват в най-различните фитнес направления, като правят тренировките по-разнообразни, приятни и увлекателни.

Отслабването не е единствена причина, поради която хората обичат да ходят на фитнес. Те търсят нови емоции и впечатления, а великолепната форма е приятен, но не и единствен бонус.