Патологичното състояние, при което бъбреците се подлагат на исхемични изменения на фона на нарушено кръвоснабдяване, се нарича исхемична нефропатия.

Това заболяване се среща сравнително често и се съпровожда с потискане на функционалната активност на отделителната система, възможно е развитие на хронична бъбречна недостатъчност.

Исхемична нефропатия – какво представлява

Развитието на тази болест се обуславя от първични проблеми в съдовете, в резултат на които кръвта престава да постъпва в бъбречните тъкани.

Прогнозата при този патологичен процес пряко зависи от това на какъв етап е бил установен.

Освен с хронична бъбречна недостатъчност, исхемичната нефропатия може да се усложни с бързо прогресираща остра бъбречна недостатъчност, некроза на бъбречните тъкани. Възможни са и нарушения от страна на сърдечно-съдовата система.

Заболеваемост

Това заболяване се развива най-често при хора над 50 години. Но не трябва да се изключва и възможността за възникване на исхемична нефропатия и сред по-млади. За отделно заболяване се смята исхемия на бъбреците при новородени.

Причини

Този патологичен процес възниква в резултат на това, че бъбреците престават да получават необходимото количество кръв. В преобладаващия брой случаи до това водят атеросклеротични плаки, локализиращи се в бъбречните съдове.

Те способстват за свиване на лумена на съдовите структури и нарушение на потока на кръвта по тях. При това заболяване плаки от холестерол се откриват и в коремната аорта.

В основата на развитие на това заболяване са понякога и автоимунни процеси, които водят до възпалително увреждане на съдовата стена и нарушение на кръвообращението впоследствие.

В редки случаи исхемичната нефропатия е обусловена от внезапен съдов спазъм, като се съпровожда с бързо прогресиращи патологични изменения в бъбреците.

Внезапният съдов спазъм се предизвиква от шокови състояния, рязка загуба на течности.

Заболяването най-често се развива при хора, страдащи от затлъстяване. Още един предразполагащ фактор – това е захарен диабет. Освен това се проследява определена наследствена предразположеност към възникването на този патологичен процес.

Механизъм на развитие

Развитието на исхемична нефропатия е представено от намаляване на обема на постъпващата кръв в бъбречните тъкани и съответно се понижават обемите на кислород и на хранителни вещества.

На фона на протичащите изменения стартират процеси на разрушаване на нефроните, а впоследствие се развива и некроза.

Загиналите нефрони се заместват от съединителна тъкан, в резултат на което бъбреците престават да функционират пълноценно.

Симптоми при исхемична нефропатия

Патологията дълго време не се съпровожда със симптоми. Първите клинични проявления възникват, когато обемът на функциониращата бъбречна тъкан значително намалее.

В началните етапи намалява обема на отделяната урина и позивите за уриниране се увеличават през нощта.

При преглед се установяват оттекли лице и крайници. Понякога се наблюдава повишена слабост и намаляване на работоспособността.

С прогресирането на патологичния процес се присъединяват симптоми, сигнализиращи за хронична бъбречна недостатъчност.

Проблемите с отделителната функция стават по-изразени, а отоците продължават да нарастват. Освен това се установява появява амонячен дъх в устата.

Клиничната картина се допълва с понижаване на мускулния тонус и нарушение на сърдечния ритъм. В последните стадии отделянето на урина се преустановява. Общият обем не превишава 50 мл на денонощие. В такива случаи е необходима хемодиализа.

При мълниеносна форма симптоматиката прогресира доста по-бързо. Присъединява се и болков синдром, локализиращ се в областта на кръста. При тази форма е възможно развитие на остра бъбречна недостатъчност.

Диагностика и лечение на болестта

Поставянето на диагнозата започва с преглед, изследване на урина и биохимично изследване на кръвта. От инструменталните методи се използва ултразвуково изследване, доплер ехография, венозна урография и ангиография.

Лечението при такова увреждане на бъбреците може да бъде както консервативно, така и хирургично. От лекарствените препарати се използват хиполипедимични средства, хипотензивни препарати.

Паралелно е необходимо възстановяване на електролитния баланс в организма. Но при бързо прогресираща или остра форма се назначава хирургична интервенция.

Профилактика на бъбречна исхемия

За предпазване от исхемична нефропатия следва да се отстранят всички фактори, които способстват за развитие на атеросклероза. За тази цел се препоръчва правилно хранене, борба с наднормените килограми, а също и контрол на нивата на липидите в кръвта.