Рефлексологията, наричана още точкова терапия, е успешен алтернативен метод за лечение чрез стимулация на различни точки по тялото.

Известно е от древни времена, че на всеки орган и част от тялото съответстват точки, разположени по ръцете и стъпалата.

При масаж на тези центрове се въздейства директно върху проблемните зони и се стига до облекчение.

Методът помага при главоболие, мигрена, при болки в гърба, артритни болки, спортни травми.

Използва се за сваляне на стреса, при храносмилателни смущения и като цяло за баланс на организма.

Препоръчва се и профилактичен петминутен масаж на всеки 45 минути работа в офиса.

Ето няколко прости съвета как да облекчите главоболието чрез рефлексотерапия.

Седнете, затворете очите си и плавни, нежни и въртеливи движения на ръцете минете по ключовите зони. Две минути след това разпускайте и мислете позитивно.

Един от най-популярните методи на масаж при болки в главата е върху точката, която се намира в меката част между палеца и показалеца на дланта. Притиснете мястото с палеца и показалеца на другата ръка и масажирайте внимателно няколко минути.

Можете да съчетаете тази терапия и с друг тип точков масаж, който се прилага върху 4 зони на главата. Едната точка се намира в средата на слепоочната ямка, близо до косата.

Добре е да я притискате внимателно с възглавничката на показалеца, като го движите вляво и в дясно. Втората точка за масаж при главоболие е на най-високата част на всяка вежда.

Масажът също е в двете посоки. Третата симетрична точка е в центъра на тилната ямка, а четвъртата е по средата между двете вежди. Тя се масажира с показалеца по посока на часовниковата стрелка, а след това и наобратно.

По тялото също са разположени точки, които при правилно масажиране помагат за облекчаване на главоболието, при синузитна болка, хрема, безсъние, шум в ушите, нервно напрежение.

Едната точка е в основата на носа, между двете очи, където започват веждите. С палците притискайте леко от двете страни в продължение на 30 пъти.

С въртеливи движения масажирайте и точките, които се намират точно под очните ямки. Повторете движенията отново 30 пъти.

С леко свити показалци масажирайте веждите от край до край, а след това преминете към точките от долната част на окото.

С двата показалеца, с показалците и средните пръсти или с кокалчетата им притиснете точките, които се намират от двете страни на носа.

Движението се повтаря нагоре и надолу или в кръг в двете посоки по 30 пъти. Друг масаж против главоболие акцентира върху точките по горния край на слепоочието.

Притиснете ги с палци и масажирайте до върха на ухото. В тилната част на главата от двете страни в основата на гръбначния стълб също има активни точки, които трябва да се масажират с палци в двете посоки в продължение на 30 пъти.

Болката при главоболие се облекчава и при обикновен масаж на ушната мида в продължение на 1 минута. После ушите се затискат с длани и с върха на пръстите леко се потупка тила.

Упражнението се повтаря в продължение на минута и половина.