Всички ние в по-голяма или в по-малка степен се излагаме на стрес. Неприятности в работата, капризи на децата, трудности в личния живот – всичко това може да подейства потискащо.

Понякога е много трудно да удържаш на негативните емоции. За да се почувстват по-добре, някои имат нужда от повеме време да прекарват сред природата.

Други предпочитат медитацията и релакс насаме със себе си. За някои е достатъчно да си закупят някаква дреболия за свое хоби, за да се почувстват по-щастливи. Да разгледаме 10 варианта от множеството за повдигане настроението.

Контрол над негативните емоции – топ начини

1.Физическа активност и смяна на обстановката

Често в лошо настроение не ни се прави нищо. Но е доказано, че физическите натоварвания ни помагат да забравим за лошите мисли и пренасочват вниманието ни.

Освен това, интензивната двигателна активност помага за отключване на синтеза на хормони на щастието – ендорфини.

За да прогоним унинието не е задължително да отидем на фитнес. Достатъчно вместо да се връщаме с обществения транспорт, да се полюбуваме на гледките на града, без да бързаме.

В обедната почивка, например, може да се отиде до близкия парк и да се нахранят патиците в близкото езеро или просто да се поразходим покрай реката, ако има така в близост до офиса.

Смяната на обстановката и свежият въздух ни помагат да се разсеем от това, което ни потиска, и постепенно да възстановим душевното си равновесие.

След работа можем да отидем на фитнес или да покараме велосипед, ако времето го позволява.

2.Вкусно и полезно

Много храни положително влияят на настроението. Благодарение на своя състав те образуват хормона на удоволствието серотонин. И това не е само известният на всички ни със своите свойства шоколад.

Психолозите смятат, че храната е по-добре да не се свързва с емоциите. Но ако времето на междинното хранене съвпадне с лошото настроение, трябва да изядем ярък плод – банан, портокал, киви и ябълка.

Това не само ще послужи като цветна терапия, но и ще насити организма с полезни вещества.

Има цял списък с продукти, съдържащи триптофан – белтък, преобразуващ се в серотонин и хормон на съня мелатонин:

  • Орехи;
  • Овесени ядки;
  • Фурми и сусам.

Не трябва да се бърза с яденето на тези вкусни лекарства, необходимо да се наслаждаваме на всяко късче.

3.Музика за положителни емоции

Всеки човек си има своите музикални предпочитания. Но любителите на класиката, и феновете на рока знаят мелодии, които винаги им повдигат настроението.

Създайте си правило, запомняйте музиката, звучаща в моменти на щастие. Тя се превръща в котва, която може да ви извади от лошото настроение.

4.Мандала – като средство против стрес

Мандала – това е геометрично изображение, което в будизма и индуизма се определя като модел на Вселената. Сега този рисунък се използва без значение от религиозните направления и практики.

Мандала представлява кръг, в който са вписани различни модели. Рисунъкът съдържа множество линии и сегменти.

Можем да си нарисуваме собствена мандала и да я разкрасим как сметнем за необходимо. Тези, които са рисували и оцветявали мандали признават, че този процес много наподобява на медитация. Спомага за намаляване на психоемоционалното напрежение и за подобряване на настроението.

За много рисуването и боядисването на мандалите се превръща в постоянно хоби. Тук е важно да се изключим от външни дразнители и да оставим тревожните мисли.

Ако рисунката се получава хармонична, радва окото и провокира положителни емоции, може да я окачим на стената и да се полюбуваме.

Ако нарисуваната от вас мандала предизвиква тревога и агресия, това също е добре, тъй като на хартия излиза натрупалият се негатив. Тази рисунка може да се смачка, да се скъса, да се изгори, това също помага за успокоение.

5.Твори добро

За да се почувстваме по-щастливи, е необходимо да творим добро. Психологически това се обяснява с това, че човек живее в общество, и има необходимост да се чувства нужен и полезен.

За да помага, не е необходимо да притежава много пари или много време. Дори мимолетната помощ може да бъде важна за някого. Отстъпете място в автобуса на жена с тежка чанта или заведете до дома непозната баба.