Какво можем да направим в домашни условия?

Лечението на всеки синузит включва няколко важни направления, към които е препоръчително да насочим своите усилия при лечение на синузит в домашни условия:

1. Отстраняване на причината, предизвикала синузит. Обикновено за тази цел лекарят назначава средства, чиято цел е борба с възбудителите, предизвикали синузит – антибактериални, противогъбични, антисептични или противоалергични препарати.

Също следва да се излекуват огнищата на инфекцията, от които възпалението е преминало в синусните кухини – например, зъби с кариеси.

2. Подобряване на дренажа на синусната кухина и облекчаване на местното възпаление. Най-често се правят промивки на носа, апликации с вещества, които могат да изтеглят течното съдържимо от синусните кухини навън.

В домашни условия най-популярни са разтворите с морска или трапезна сол, намазване на областта на синусите с мед и т.н. Колкото по-често се направят тези процедури в началото, толкова по-бързо преминава заболяването.

Съдосвиващите капки също подобряват дренажа, тъй като способстват за намаляване на отоците.

Промиването на носната кухина с отвари или настои от жълт кантарион, прополис, циклама помагат за облекчаване на възпалението, но не заместват приема на антибиотици, назначени от лекар.

Понякога дренажът се подобрява чрез използване на хирургични методи, сред които са пункция на синусните кухини с промиване впоследствие с антисептици.

Болшинството от съвременните разтвори за лечение на хрема под формата на готови капки или аерозоли само овлажняват носа, а не го промиват непосредствено.

Овлажняването пък спомага само за намаляване на гъстата консистенция на носните секрети, но не решава проблема с тяхното премахване.

След употребата на назални капки и спрейове лигавицата на носа пресъхва, което задълбочава хремата, предизвиквайки оток.

Промиването със съвременни антисептични средства способства за намаляване на възпалението, подобряване на функцията на лигавицата на носа и понижаване на риска от повторно развитие на синузит.

Съставките на тези съвременни препарати достигат до кухините на носа, разреждайки сгъстената слуз и по естествен път я извеждат навън заедно с вредните бактерии, значително облекчавайки състоянието на болния.

3. Загряващи процедури – в домашни условия областта на носа и на придатъчните кухини може да се загрее, като се използва суха или инфрачервена топлина – варено яйце, торбички със сол, синя лампа, но тези процедури са противопоказни в острия период на развитие на синузит.

Доказано ефективни и следващите рецепти на народната медицина за лечение на синузит:

1. Инхалации с прополис

Сложете в тенджера 2 литра вода и я оставете да заври. Добавете към нея 2 чаени лъжички спиртен настой от прополис, както вероятно знаете отпуска се в аптеките без рецепта.

Вдишвайте парата, наведени над тенджерата, като предварително сте увили главата с хавлия. Не се прилага при алергии към пчелните продукти и при малки деца.

2. Масло от шипка

Шипковото масло или от облепиха може да се прилага като капки за нос по 5 пъти дневно. Притежава омекотяващи и оздравителни свойства.

Ефективно е както при остър, така и при хроничен синузит. Не е препоръчително да се използва при деца под 2-годишна възраст.

3. Компреси от глина

50 грама глина се размеква в гореща вода, докато получи консистенция на пластелин. 2 парчета марля се накисват в топло растително масло и се разполагат от 2-те страни на носа върху максиларните синуси.

В марлята се слагат парчета от затоплената глина.

Гореописаните средства ще ви помогнат своевременно да се справите със синузита.