Главната роля във филма „Завръщането“ донесе на актьора първия Оскар след 5 неудачни номинации. Ще се отрази ли това на психическото му здраве?

Светът на киното и зрителите тръпнеха в очакване дали актьорът ще получи награда, това беше главната интрига на церемонията.

В своята реч 41-годишния актьор каза, че не смята наградата си за даденост.

Също призова и да се отнасяме със загриженост към околната среда, Ди Каприо активно се занимава със защита на природата, и според него промените в климата са реални, и дори протичат в настоящия момент.

Той смята, че климатичните промени са най-неотложната заплаха за човешкия вид, и ние като хора трябва да предприемем колективни и всеобщи действия за ограничаване на замърсяването на околната среда.

Какви чувства се крият зад блестящият образ на победителя, ние няма как да узнаем, но може да се предположи, че многогодишната възможност за получаване на награда, неизвестността около това дали точно на него ще връчена наградата, признанието, акцентът върху това, че носителят на Оскар е първият от шестима, които биха могли да го получат, зашеметява.

А как ще се държи човек в ситуации, когато е завършен някакъв етап, и е необходимо да се започне нов, е съвсем неразбираемо.

Отразява ли се стресът от последните месеци върху състоянието на актьора? Допитахме се до специалисти.
От къде бихме могли да знаем, била ли е тази премия цел на целия му живот?

Ако това е така, то това, разбираемо, би могло да повлияе на неговото състояние – манията и съсредоточаването върху само едно единствено нещо никога не са водили до нещо добро.

Но специалистите се съмняват, че актьорът е мислил само за наградата. Ако се съди по вида на професията на Ди Каприо и последните новини около него, е закален човек, а нервното напрежение е част от професионалната му дейност и той е свикнал с него.

Всичко зависи от това колко устойчива самооценка има човек. Особено важно е дали тя зависи от някакви външни фактори.

Ако е в слаба корелация, то всякакви негативни емоции не се отразяват силно на неговото самоусещане, и той все пак ще бъде уверен в себе си.

Мнението на експерта

Леонардо ди Каприо за първи път е номиниран за Оскар пред далечната 1994-та година. Актьорът е очаквал наградата, само се замислете, повече от 20 години.

И му достигна самообладание да я приеме с достойнство, въпреки стотиците подмятания и заядливи шеги на неговите колеги.

Изобщо историята на отношенията на Ди Каприо с наградите „Оскар“ доста прилича на цял филм, достоен за Оскар, остава да се надяваме, че режисурата в този случай ще поеме самият Леонардо.

Между впрочем, съгласно изследване на учените от университета на Торонто, лауреатите на „Оскар“ живеят по-дълго от тези, които са останали само номинирани.

Съгласно научен труд от 2005-та година, у притежателите на премията рискът от преждевременна смърт е с 24% по-нисък, в сравнение с тези, които не са я получили.

Освен това актьорите, които са получили няколко награди, са с по-висока продължителност на живота от тези, които са получили само една статуетка.

Според Падун нивото на кариерните успехи, безусловно е тясно свързано с нивото на благосъстоянието и оттам с продължителността на живота.