След края на коледните и новогодишни празници всяка година започва закономерен ръст на заболеваемостта от остри респираторни вирусни инфекции /ОРВИ/.

Началото на увеличаването на броя на болните обикновено е свързан с връщането на повечето хора на работа, а на децата и подрастващите в детските градини и училищата – в затворените помещения с много хора се създават идеални условия за разпространение на респираторни инфекции.

В структурата на заболеваемостта от ОРВИ обикновено присъстват грип/ в началото на декември случаите не са много, тъй като закономерният ръст на болните се очаква след празниците и грипна епидемия обикновено у нас се обявява през февруари/ и парагрип, а също и инфекции с аденовируси, ротавируси, риновируси и с респираторно-синцитален вирус и др.

Предвид факта, че всяка от тези инфекции може да се предизвика от различни подтипове на вирусите, общият брой на причинителите на ОРВИ са стотици.

При всички респираторни вирусни инфекции се наблюдават редица сходни признаци, което позволява да бъдат обединени в една група.

Към тези клинични изяви се отнасят засягането от вирусите на лигавиците на дихателните пътища, предимно на горните и съвкупност от познатите на повечето от нас симптоми като:

• Повишаване на телесната температура, втрисане, отпадналост;
• Главоболие, болки в мускулите и ставите, хрема, запушен нос;
• Суха кашлица, болки в гърлото и понякога диария и повръщане;

Многообразието от причинители на ОРВИ силно затруднява специфичната профилактика и подходящото на лечение на тези заболявания.

И затова терапия се прилага само за най-опасната и най-добре проучената респираторна инфекция – тази на грипа.

За нея съществуват ваксини и специфични противовирусни препарати като инхибитори на невромидиазата като Тамифлу, блокери на йонните канали М2 като ремантадин. Но и тези медикаменти не са съвършени и не винаги са ефективни.

Повечето съвременни ваксини се препоръчват за всички хора без противопоказания като се изгражда имунитет към трите най-разпространени вирусни щама в текущия сезон.

Прилагането на ваксината осигурява не лош, но не и 100 процентов превантивен ефект. Чувствителността на различните типове на грипния вирус към конкретен противовирусен препарат може да се колебае от 0 до 99% .

Но приемът на този медикамент трябва да започне на първия ден при появата на характерните за грипната вирусна инфекция симптоми.

За останалите ОРВИ широко достъпни ваксини и специфични лекарства засега изобщо не съществуват. А антибиотиците при вирусни инфекции са неефективни.

Поради тази причина сериозните въпроси, свързани с профилактиката и лечението на тези инфекции, продължават да очакват своите отговори.

Според статистиката, ОРВИ са най-разпространените инфекциозни заболявания и главната причина за временна неработоспособност през есенно-зимния период. Хората в зряла възраст боледуват от тях средно от 2 до 4 пъти, а децата от 6 до 10 пъти годишно.

ОРВИ са опасни както сами себе си, така и поради вероятността от развитие на сериозни усложнения. Най-често това са бактериални инфекции на средното ухо /отит/, на носните кухини /синузит/, на гърлото /тонзилит и фарингит/, на трахеята и бронхите /трахеобронхит/, на белите дробове /пневмония/.

Освен това, респираторните вируси могат да засегнат сърцето, мозъка и неговите обвивки, черния дроб, а също и да предизвикат респираторно-токсичен шок и други опасни за живота състояния.

Според СЗО, от „простуда“ и нейните усложнения всяка година умират около 4.5 милиона души по света – повече, отколкото от всяка друга инфекция.

Предвид на това за неспецифична превенция и лечение на ОРВИ в народната медицина широко се използват лекарства, които стимулират и направляват имунния отговор при проникването на патогени в тялото – имуномодулатори и имуностимулатори.

Повечето от тях стимулират образуването в организма на естествени противовирусни вещества – интерферони.

Тези вещества се отделят от клетките на организма при контакт с всеки вирус. Те „предупреждават“ съседните клетки за проникването на инфекциозния организъм и изменят техните метаболитни процеси.

Така те са по-малко податливи на вируса и не подпомагат неговото размножаване. Интерфероните сигнализират за наличие на инфекциозен организъм и имунните клетки – лимфоцити и макрофаги.

Индукторите на синтеза на интерферон са подходящи за профилактика и за лечение на ОРВИ, включително и на грип, те могат да се приемат по време на всеки стадий на заболяването.