В едно обсебено от технологиите общество, в което всеки ден се изпращат по 500 милиона туита, а 1,28 милиарда души използват редовно Facebook, как да разберем, че сме отишли твърде далеч?

Д-р Алекс Сюйънг-Ким Панг, специалист по пристрастяването, описва най-честите признаци, че е време да се оттеглите за малко от социалните мрежи.

Правите десерт, само за да го постнете с Instagram

Отделяте ли специално време, за да оформите така салатата си, че да става за снимка в Pinterest? Случвало ли ви се е да приготвите десерт само и само, за да се изфукате с него във Facebook? Ако сте изпадали в такива ситуации, крайно време е да си вземете почивка от социалните мрежи.

"Когато подчините живота си на Twitter или Instagram, време е да направите крачка назад", казва Панг. "Мислейки си за това как ще изглеждат нещата, които правите, в социалните медии, това означава, че имате проблем – най-малкото това подкопава способността ви да бъдете себе си", добавя той.

Не можете да си направите маникюра, без да туитвате за това

Всички ние имаме приятели в социалните медии, които не могат да не споделят всеки един детайл от живота си. За съжаление, вие също може да се окажете такъв. "Създаването на туитове за това, което правите, как, къде и с кого го правите, показва, че чувствате нужда да докладвате мислите си в социалните мрежи и че технологиите поемат контрол над живота ви", казва Панг.

"Денят има само 24 часа и ако ние ги използваме постоянно да информираме социалните мрежи какво правим, лишаваме себе си от време, в което действително да се радваме на живота и своите дейности”, обяснява ученият.

Знаете твърде много лични неща за познатите си

"Големият предупредителен знак да се оттеглите от социалните мрежи, е когато започнете натрапчиво да следите статусите на познатите и приятелите си в социалните медии", казва д-р Панг.

Така че, ако се окаже че знаете, че случайният човек, когото сте срещали веднъж на парти, си е купил къща, ако вече сте добавили и неговата съпруга за приятел във Facebook, това значи, че положението е излязло извън контрол.

Крайно време е да направите преоценка за времето, което изразходвате онлайн. "Иронията на социалните медии е, че научаваме изключително много подробности за живота на нашите приятели и познати, а отслабваме способността си да придаваме смисъл на нашия живот", добавя Панг.

Чувствате се нищожни, в сравнение с вашите успешни приятели

Прелистването на вашите социални медии често пъти води до неудовлетвореност и потиснатост. Когато сравняваме себе си с нашите успешни приятели и познати, когато четем за техните успехи, ние можем да започнем да изпитваме завист.

Гледайки снимки на приятелите ни от лъскави партита, луксозни курорти, екзотични ваканции, възбуждат чувството за ревност и неадекватност, независимо дали го осъзнаваме или не.

В действителност, да харчите твърде много време в социалните медии може да увеличи нивата на тревожност, дори да развали приятелства и взаимоотношения.

При жените, това води до негативна оценка за външния вид. "Когато следенето на живота на приятелите ви пречи щастливо да живеете собствения си живот, вземете си почивка”, съветва Панг.

Притеснявате се, ако нямате достъп до интернет

Проверявате ли Facebook, докато чакате на светофара, или докато говорите с приятелите си на масата? Рефрешвате ли своя Twitter, веднага след като се събудите, или преди сън? "Само си помислете колко истински, приятни разговори или реални житейски събития сте пропуснали, защото сте били твърде погълнати от телефона си?

Колкото повече време прекарвате в социалните медии, толкова по-малко привлекателен ви изглежда вашия собствен свят”, казва Панг.

За да намалим времето в интернет, той съветва да определим точни часове, които да прекарваме в социалните мрежи всеки ден.

"Хората имат график за хранене, сън и работа, така че ако всеки ден по едно и също време отделяте един час за социалните мрежи, това ще е добре и напълно достатъчно за вашата информираност", казва Панг.

Когато публикувате статуси, ограничете се само до обсъждане на житейски истории, вместо да пускате импровизирани мисли или неподходящи снимки на храната си или кучето си, без значение колко е сладко е то.

Опитайте временно да ограничите достъпа си до социалните мрежи. "Поставете си за цел една седмица да не влизате в тях, а ако ви е твърди трудно, просто изтрийте Twitter, Instagram и Facebook от телефона си за една седмица," предлага Панг.

Така можете да откриете, че се чувствате напълно удовлетворени е без социалните медии в живота си.