Как да опознаем истински един човек - топ 4 лесни начина
Полезно

Всеки поне веднъж е грешал за хората.

В такива моменти изглеждаме слепи – как сме могли да не забележим, че на този човек не можем да се доверим?

Случва се да намираме общ език, защото не сме си направили труда да наблюдаваме, да съставим за себе си неговия портрет.

Как да направим това бързо и без тестове от специалните служби?

Колега, приятел, потенциален партньор… Човекът ви е симпатичен, но не можете да разберете що за птица е, как ще реагира на вашата уязвимост, можете ли да му доверите тайната, да го помолите за помощ?

По сайтовете за психология и личностно развитие се въртят статии от рода „Искате да опознаете някого, задайте му 38 въпроса!”

Представете си това как изглежда – ще кажете на колега или на приятел очи в очи, че ще му задавате въпроси по списък и внимателно ще си записвате отговорите.

Много ли ще се съгласят на това?

Другата крайност е да смятаме, че можем да опознаем човек само след няколко месеца или година по-близко общуване.

Всъщност проблемът не е в количеството време, а в наблюдателността и готовността да се навързват фактите в една верига.

Има няколко прости примера, които позволяват да установим закономерност в поведението и да разберем нейния характер.

1. Наблюдавайте детайлите

Всеки ден извършваме хиляди рутинни действия – говорим по телефона, купуваме храна.

Действията на хората могат да ни покажат що за птици са те и ще ни помогнат да разберем как биха се държали в сходни ситуации.

Пример А

Този, който всеки ден избира едно и също ястие в ресторанта, е възможно да избягва промени в живота и да не обича неопределеността.

Такъв човек може да се окаже верен и предан мъж, но ще бъде трудно да го убедим да отиде в друга държава или да направи рискована инвестиция.

Пример Б

Човек, който получава удоволствие от играта на фондовата борса и други рискови мероприятия, най-вероятно ще рискува и в други сфери на живота.

Например, може да напусне работа, да не намери нова и да не се погрижи за своята безопасна финансова възглавница.

Пример С

За човек, който никога не забравя да погледне и в двете посоки, преди да пресече пътя, може да се каже, че е внимателен.

Ще разгледа внимателно всяко решение, преди да го вземе и ще поеме само премерен риск.

2. Обръщайте внимание на начините за комуникация

Как общува?

Стреми се да бъде приятел с всеки или различава тези, които са му най-близки по дух, а с останалите се старае да се държи в рамките на приличието?

Действа по интуиция, без ясен план, ориентира се по впечатленията или се старае всичко да анализира, не се доверява и се стреми да бъде обективен.

По-скоро е практик, който живее в света на фактите и задачите, или мислител, за който са важни идеите, концепциите, схемите и образите.

3. Обсъдете отношенията в работата, с общи познати

Колкото по-често човек оценява другите като добросърдечни, щастливи, емоционално стабилни или любезни, толкова по-голяма е вероятността, сам да е надарен с тези черти.

Разсъждения от рода – „той само се присламчва и сам копае нечия яма” могат да означават, че събеседникът е пресметлив и разбира само от отношения, изградени на основата на изгода.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.58 79

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg