Емоциите – това са вътрешните ни реакции в отговор на събития от външния свят и от отношенията с околните. Емоционалното поведение е необходимо за развитие на човешката личност. 

Ако няма емоции или изразяването им е трудно, е възможно да възникне тревога, депресивни състояния, затруднено възприемане.

Голямо значение има изразяването на положителни емоции. Колкото по-често ги изпитваме, толкова по-добре се чувстваме. Тогава в живота ни има достатъчно място за радост, възторг и сила.

Но се случва отрицателните емоции да доминират над положителните. Житейският опит може да бъде помрачен от умора, липса на енергия, тъга.

Къде да открием положителни емоции

Природата на емоциите в живота на човека

Емоционалността е черта на характера, която е присъща далеч не за всички хора. Ползата от нея за психиката на човека е относителна в рамките на това какво преживява и какво се случва с него.

Прекомерните емоции вредят там, където е необходим анализ и за вземане на важно решение. Но може и да не са достатъчни, когато ни забраняват да изпитваме чувства – положителни и отрицателни.

Човек се запознава с емоциите и с това какво място те заемат в неговия живот от детството. Когато гледа как родителите контролират чувствата си, какви емоционални реакции получават, детето си забранява или не си позволява да ги демонстрира.

Ако на децата бъде забранено да се ядосват и гняват, е много вероятно да започнат да прикриват раздразнението в себе си. 

Това поведение повлича след себе си агресивни реакции по отношение на собствената личност и околните. В някои семейства радостта и веселието са забранени, бурният възторг също.

Човек, свикнал към такова поведение, в зряла възраст няма да си позволява да положителни емоции от страх да не би да си плати за тях – с провали и неприятности.

Положителното вътрешно състояние, сякаш изпълва душата. Когато си позволяваме да се радваме и да изпитваме много позитивни емоции, ние израстваме, привличаме към себе си хората, които са настроени оптимистично.

Тези, които умеят искрено да се радват, по-рядко са тревожни, всичко им върви леко, радват се на себе си и на околните, не се концентрират върху негативните преживявания.

Надяват се на най-доброто, вярват в себе си, постигат много в живота.

Връзки и любов

Хората сме социални същества, които постоянно сме във взаимодействие един с друг. От това как вървят отношенията с околните често зависи и емоционалния фон.

Ако се влияем силно от общуването с околните, тяхното настроение може да въздейства на емоционалното ни състояние. Рискуваме да изпитваме повече отрицателни емоции, отколкото положителни.

Подобни зависимости предизвикват много тревоги и безпокойство, губим контакт със самите себе си и със собствените си чувства. 

Можем ли да променим това и да се научим да получаваме удоволствие от общуването с други хора?  Да, ако умеем да виждаме и да намираме положителни страни в отношенията, вместо отрицателни, и да не се опитваме да променяме хората „според себе си”. Как да направим това?

Да намерим допирни точки и занимания, които носят радост – съвместни дейности, творчески занятия, разходки, игри, разговори:

  • Да разберем какво му е интересно на другия, какво му доставя радост и желание да се присъединява към тези процеси.
  • Да разглеждаме по друг начин индивидуалните черти и навици, които могат да бъдат полезни в отношенията.
  • Да съставяме общи планове и цели, стремежът към които обединява и дарява много радостни чувства.

Любовта заема водещо място в живота на хората. Може да стане източник на позитивни емоции, ако се замислим над това каква роля играе в живота, стига ли за това, за да се изпитва радост по-често, отколкото тъга.

Любовта към деца и родители, приятели и партньор, работа и домашните животни, пътешествия, хоби и развлечения може да ни изпълни отвътре с жизнена енергия, сила и да ни създаде положителни емоции.