Обикновено през сезоните, когато се отдаваме на дълги почивки, имаме склонността да прекаляваме с бонбоните, печените и пържените храни, а липсата на активност води до сериозни проблеми с килограмите.

След края на почивните дни започваме да търсим бърз начин да си върнем добрата форма. Разбира се има и по-лесно решение, което ще ни помогне да се предпазим от изкушенията, докато си почиваме. Знаете ли как да ограничите вредните храни, за да избегнете тези калорични капани?

Има няколко начина, чрез които може да приготвите любимите си храни като ги направите по-здравословни и вкусни. Ето как може да подобрите рецептите, които са сред най-честите виновници за нарушаване на диетата.

Сметанови супи

Знаете ли, че любимите ви сметанови супи съдържат огромно количество мазнини и калории, понеже са направени с пълномаслени продукти. За да избегнете приемът на излишни калории използвайте бульон за супа, като заместител на кремообразното изкушение. Ако държите на кремообразната текстура добавете зеленчукови пюрета по ваш вкус, които сами по себе си са гъсти и кремообразни.

Картофено пюре

Картофеното пюре е сред любимите рецепти на много хора. Това неустоимо лакомство често съдържа масло и сметана. Повечето хора премахват обелките, които са богати на витамини и хранителни вещества, което понижава ползите от приема на зеленчуците.

Ако сте решили да приготвяте картофено пюре използвайте гръцко кисело мляко, с което да замените сметаната и маслото от стандартната рецепта. Може да изпробвате малко по-различна рецепта, като изпечете картофите на фурна с чесън (или чесън в зехтин). Добавете див лук или използвайте картофено пюре от сладки картофи.

Яйчен пунш

Тези напитки обикновено съдържат много мазнини и са богати на калории, поради добавените захари. В някои случаи яйчния пунш може да съдържа повече калории от пържените храни за бързо хранене. Най-добрият съвет е да не консумирате тази напитка, понеже приемате много от така наречените „празни“ калории. Ако се нуждаете от напитка по време на почивката си добавите екстракт от мента към кафето си или импровизирайте с други комбинации. Яйчните напитки, които се продават като здравословни, понеже не съдържат мазнини също са богати на калории не се препоръчват.

Тестени изделия и десерти

Знаете ли, че любимите ви тестени десерти, освен със захар и масло се приготвят и със свинска мас? В много от продуктите не е отбелязано, че свинската мас, богата на мазнини, е добавена. Решението е едно: ограничете тестените изделия с добавена мас, а за да намалите вредните мазнини вместо масло използвайте ябълков сос, който понижава нивото на захарта. Ако се нуждаете от допълнителен подсладител доверете се на агаве или захарна тръстика, а обикновеното бяло брашно заменете с пшенично или овесено.

Със сигурност сте наясно, кои храни не са добри за вас, затова намалете употребата им до веднъж годишно. Изберете здравословни рецепти, които ви карат да се чувствате по-здрави и не забравяйте да тренирате, дори и ако просто правите разходка след по-тежко хранене. Ако тези методи не помогнат обединете каузата си за по-добро хранене с приятел, който да споделя целите ви, освен че ще си помагате един на друг вероятността да се храните здравословно по-дълго време ще се увеличи.