Сухотата в устата

Освен че е неприятна сухотата в устата се отразява зле на вашите зъби. Слюнката отмива бактериите, останали в кухините и неутрализира вредните киселини.

Според д-р Майнека: „Без слюнка зъбите ще се разрушат много по-бързо, понеже тя помага за предотвратяване на кариеси и други перорални здравословни проблеми. Пийте повече вода, дъвчете дъвка без захар, използвайте паста за зъби или изплаквайте по-често устата си.“

Диета

Ограничителните диети и лошите навици могат да ви лишат от витамини и хранителни вещества, които са необходими за красива усмивка. Това е особено важно, за да получите достатъчно фолиева киселина, витамини от група В, протеини, калций и витамин C, които са незаменими компоненти за здрави зъби и венци.

Според д-р Халпърн: „Лошото хранене може да повлияе на цялата имунна система и да увеличи на чувствителността към много заболявания и инфекции, включително пародонтоза.“

„Всъщност горещите напитки могат да направят зъбите да изглеждат малко по-тъмни. Черният чай и кафето съдържат оцветители, които насърчават попадането на танини в каналите на зъбния емайл и създават груби, оцветени и лепкави повърхности, които задържат бактериите.“

„Консумирайте тези напитки в умерени количества и наблягайте на повече вода. Добавете мляко към кафето или чая, за да помогнете за неутрализирането на киселините“, казва д-р Пърл.

Остаряване

С напредване на възрастта, хората ставаме все по-податливи на проблеми със зъбите като гниене до стари пломби или до коренови повърхности след отдръпването на венците. Няма причина да не можете да запазите вашите зъби здрави. Тук защитата с флуорид е от ключово значение. И ако имате артрит използвайте стоматологични продукти, които ще ви помогнат да миете зъбите си, без това да е болезнено.

Според д-р Жижи Майнека: „Възрастните хора, които мият зъбите си редовно с паста за зъби или ги изплакват с флуорид имат по-малко кариеси.“

Противозачатъчни

Тъй като орални контрацептиви имитират бременност, те също могат да доведат до възпаление или инфекция на венците, включително гингивит.

Освен това, някои проучвания показват, че жените, които използват противозачатъчни хапчета може да имат повече проблеми със заздравяването на зъбите и при тях се увеличава вероятността да се развият болезнени и сухи гнезда. Ако използвате противозачатъчни хапчета, задължително поговорете с вашия стоматолог преди да преминете към основните процедури.

Не миете зъбите си

„Миенето на зъбите всеки ден е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да се погрижи за здравето им. Това е най-важният фактор за предотвратяване на пародонтоза, която засяга повече от 50% от възрастните“, казва д-р Жижи Майнека. Тя добавя: „Миенето на зъбите помага за премахване на зъбната плака и отломките, които се придържат към зъбите и венците, освен усмивката става по-бяла, чрез полиране на повърхността на зъба, а това помага и да се контролира лошия дъх.

Избелване на зъбите

Няма сигурни доказателства, че избелването на зъбите води до ерозия на зъбния емайл, но то може да повиши чувствителността, особено когато се прави прекалено често. Дори да използвате методи за избелване на зъбите в дома си, не трябва да прекалявате, понеже някои пасти и гелове могат да съдържат абразивни съставки, които повишават чувствителността на зъбите, а това води до болезнено усещане.

С напредване на възрастта продуктите за избелване имат по-слаб ефект, затова не е необходимо да използвате тези процедури.