Прието е да се смята, че проблемите със слуха при повечето хора възникват към 70-тата година – организмът старее и съответно и ушите загубват част от функциите си.

Светът заглъхва

За това, че проблемите със слуха вече са не само „предимство“ на хората в напреднала възраст и сега засягат младите и дори юношите, съобщават учените от най-различни страни по света.

Така например специалистите от Висшето училище на Харвард – САЩ, публикували резултатите от проведено от тях изследване, в което взели участие повече от 4000 тийнейджъри на възраст от 12 до 19 години.

При 17% от тях слухът бил понижен. По данни на немската асоциация на отоларинголозите, нарушения във функцията на вътрешното ухо има при 20% от хората на възраст от 16 до 20 години. Бият тревога и експертите от Австралия – по техни сметки, проблемите със слуха засяга 2-ма от всеки 3-ма жители на тази страна.

А сред младежите над 18 години, но по-млади от 35 години – 70% се оплакват от звън и шум в ушите, а това е предвестник на бъдеща загуба на слуха.

В България има подобна тенденция – пред кабинета на отоларинголога все по-често на опашка чакат хора, които не достигнали 40. Същевременно проблемите се зараждат в по-млада възраст, просто хората не бързат да търсят специалист, докато не възникне сериозен дискомфорт в общуването.

Право в ухото

С какво е свързан фактът, че слухът се влошава в толкова ранна възраст? Причините са няколко, но най-често лекарите посочват увлечението на младежите по слушането на силна музика, която травмира ухото.

Травмата може да бъде еднократна както при посещение на нощен клуб, силата на звука, в който надвишава приемливите приемливото ниво с няколко пъти.

Дневната хигиенична норма на шум се смята за 55 децибела, по дискотеките често достига 120 ДБ, а понякога и 140. А може да се случва и всеки ден както при слушане на силна музика от компютъра на слушалки.

Според наблюденията на учените, преобладаващото мнозинство от млади хора, слушат от мобилния си телефон на пълна мощност, особено когато са в обществения транспорт и е необходимо прикриването на външните шумове.

В резултат непосредствено до тъпанчето се изпраща звук с мощност от 100 децибела.
Това се случва по няколко часа дневно и то редовно.

Резултатът е плачевен – болшинството от увличащите се по музиката юноши още на 20 годишна възраст не са способни да различават редица звуци от високите тонове.

Не толкова отдавна дори възниква терминът – „поколението на айпода“ – от момента, когато музикалните плейъри станаха компактни и лесно могат да се сложат в джоба, броят на хората с проблемен слух започнаха да се увеличават в геометрична прогресия.

Ето защо специалистите препоръчват музика да се слуша не повече от час на ден, на не повече 80% от мощността, а също и да се избягват и слушалките с тапи. Те най-добре изолират звуковете от околната среда, затова пък насочват звукът от музикалния плейър директно в ухото на меломана.

За понижаването на слуха на съвременните младежи способства и ускорения начин на живот на младите хора, особено в големите градове. Постоянният цайтнот, голямата натовареност на работа, дават своите неприятни плодове.

Дори и баналната хрема може да доведе до ушни възпаления, тъй като е възможно развитието на отит, който ако се превърне в хроничен, се превръща в фактор, допринасящ за загубата на слуха.